Binnenstad Hengelo

Wordt het Hengelose marktplein een stadstuin?

Over een week is het zover: Dan krijgt Hengelo de vier scenario’s te zien die landschapsarchitect Wim Voogt heeft gemaakt voor het marktplein. De verwachtingen in de stad zijn hooggespannen, zeker bij alle inwoners die massaal hun ideeën hebben gedeeld. Zaterdag 31 oktober staan alle ontwerpen online en mogen inwoners hun mening geven.

Preview

In de week dat de laatste hand wordt gelegd aan het visualiseren van de ontwerpen, speken we Wim Voogt online via Zoom. Er is nét een filmpje klaar van één van de ontwerpen die goed visualiseert hoe het kan worden. Van deze variant wil hij graag alvast een preview delen. Het is één van de scenario’s, die een richting aangeeft hoe het plein eruit kán gaan zien. De landschapsarchitect zegt nadrukkelijk dat - ondanks de vier ontwerpen - alles nog open staat. “Het is geen beautycontest waarin gekozen kan worden welk ontwerp het mooiste is.

Het marktplein als stadstuin

In een preview van één van de scenario’s is een aanblik vanuit de Telgen te zien “De markt zelf is een tuin geworden. Aan de rand van de tuin is ruimte voor een weekmarkt en ook voor terrassen,” aldus Wim Voogt. Aan de fietsers wordt ook gedacht: onder de markt komt een fietskelder met ruimte voor 500 fietsen. Vanaf de Brinkstraat kun je zo naar beneden om je fiets te parkeren. In dit scenario blijft de Brinktoren staan. Er is een waterpartij onderaan waar de beren ook een plek krijgen. In het ontwerp zijn de contouren van een klein, open gebouw te zien, dat bovenop de kiosk is gebouwd. “Op de bestaande kiosk is een verdieping gezet, met daarboven een rooftopbar”, zegt Voogt.

icon_main_quote_red_glyph

"Het is geen beautycontest waarin gekozen kan worden welk ontwerp het mooiste is"

Wim Voogt, landschapsarchitect

Functies in de wand

De landschapsarchitect kreeg veel input van inwoners. Voorafgaande aan de ontwerpfase kwamen er 1200 ideeën binnen en zelfs tientallen complete plannen, waaronder enkele van scholieren van het Bataafs Lyceum. De ontwerpen en maquettes van de leerlingen hebben hem verrast. “Die jonge gasten hadden feilloos door dat het niet alleen gaat over de goeie openbare ruimte. Het gaat ook om functies in de wand.”

Telgenflat

Wat dat laatste betreft, heeft Voogt nog wel een advies voor de gemeente Hengelo. Hij wijst op mogelijkheden op begane grond van de Telgenflat, die recent is omgebouwd. “Ik zou het heel aardig vinden als het de gemeente lukt om de begane grond te huren en om er een publieke functie in te stoppen die interactie met de markt heeft.” De landschapsarchitect denkt zelf onder meer aan een kunsthal of galerie waar je voor wisselende tentoonstellingen naartoe kan. “Voor een goed functionerend plein is het belangrijk dat er aan die kant een goede functie in de wand zit.”

Enscape 2020 10 22 15 31 45 TELGEN
Impressie op ooghoogte van één van de scenario's hoe het nieuwe Hengelose marktplein eruit kan komen te zien © Wim Voogt, OKRA Landschapsarchitecten

Aanloopstraten

Voogt benadrukt dat het functioneren van een goed marktplein in de binnenstad ook heel veel te maken heeft met hoe het marktplein gehecht is aan alle straatjes eromheen. “In de scenario’s die we gaan tonen, gaan we ook iets vertellen over het straatje van De Telgen en de Brinkstraat.” Joop Nijenhuis, programmamanager Binnenstad, zegt dat dit ook past in het Integraal Actieplan voor een vitale Hengelose binnenstad: “Het gaat niet alleen om herinrichting van een Enschedesestraat of marktplein, maar om realisatie van een compacte binnenstad.”

Ruimte voor de weekmarkt

Bij het ontwerpen van de vier scenario’s speelde de weekmarkt een belangrijk rol. “Hoe de weekmarkt op het plein staat, is voor ons een heel belangrijke start van het leggen van de puzzel geweest”, zegt Voogt. “In één scenario staat de markt aan de randen van het plein, in een soort lintmarktopstelling. Dan kun je de binnenkant omvormen tot een tuin. Als je wilt dat de kramen zo dicht mogelijk bij elkaar staan, dan wordt de ene helft van het marktplein markt, de andere helft kan dan meer groen (bomen en struiken, red.) en blauw (waterpartijen, red.) worden. In alle scenario’s gaan we ervan uit dat een deel van de markt op een andere plek in de stad staat.”

Enscape 2020 10 22 15 35 51 BRINKSTRAAT
Impressie op ooghoogte van één van de scenario's hoe het nieuwe Hengelose marktplein eruit kan zien © Wim Voogt, OKRA Landschapsarchitecten

'Er kan nog van alles bij'

De grote vraag is of mensen die ideeën hebben ingestuurd hun ideeën straks kunnen herkennen in het ontwerp. “Vanuit de wensen zijn we het ontwerp gaan maken, maar het is onmogelijk om aan alle wensen tegemoet te komen”, zegt Nijenhuis. De vier scenario’s zijn ook niet in beton gegoten. Voogt: “In alle plannen is ruimte voor zitten, ontmoeten, speelruimte, een podium, kunst of extra horeca. Het is echt niet zo dat er alleen een toren staat en een paar beren met een vijvertje. Er kan nog van alles bij.”

icon_main_quote_red_glyph

"In geen van de scenario’s gaan we ervan uit dat de markt in z'n geheel op het marktplein staat"

Wim Voogt

Vier scenario’s vanaf zaterdag 31 oktober online

Zaterdag 31 oktober staan de vier scenario’s online op de website van de gemeente. Inwoners krijgen vervolgens twee weken de tijd om op alle ontwerpen te reageren. Door drie gerichte vragen per model te stellen wil de architect erachter komen wat waardevol is en wat niet. Met deze informatie gaat Voogt opnieuw terug naar zijn tekentafel om uiteindelijk één definitief ontwerp te maken.

Externe link: Hengelo.nl/Marktplein


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.