Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste praalwagen in Almelose Kerstparade, en dat mogen er meer worden: ‘Als alternatief voor carnavalsoptocht’

Sprookjesparade 1
Beeld: Peter Klercx

In de populaire Kerstparade in Almelo rijdt dit jaar voor het eerst een praalwagen mee. Organisator Almelo Events gaat na de editie een oproep doen om meer praalwagens in de stoet te krijgen. ”Het zal de Kerstparade nog sfeervoller maken.”

Optochten in Almelo zijn spaarzaam. Carnaval is immers niet aan de Almeloër besteed en dan blijven er weinig aanleidingen over om met z’n allen in polonaise door de stad te trekken. Benoem je een plaatsgenoot met Oldenzaalse roots als voorzitter van de club die een jaarlijkse Kerstparade organiseert, dan kun je erop wachten. Ivo van Ommen geeft toe dat het zijn eerste gedachte was toen hij de stoet voor het eerst zag: ”Daar moeten praalwagens tussen. Die maken het toch al betoverende beeld van die 50 prachtige, levende sprookjesfiguren met 4 mooi versierde koetsen nog magischer.”

Voorbeeld

Het spektakel, in Almelo ook de Sprookjesparade genoemd, trekt zaterdag en zondag in totaal twee keer door de binnenstad. Beide dagen gaat om 13 uur en 16 uur een parade van start. De happening trekt al jaren veel publiek tot uit de wijde omgeving en van alle leeftijden. Almelo Events koestert al een tijdje de wens om er een grote optocht van te maken met meerdere praalwagens in winterse kerstsferen. ”Zaterdag en zondag geven we zelf het goede voorbeeld door met een groep vrijwilligers op een zelf gemaakte praalwagen mee te doen”, meldt Van Ommen. ”De wagen zal ergens midden in de parade zijn te vinden. Na deze editie gaan we een oproep doen om volgend jaar met wagengroepen mee te doen. Die groepen kunnen uit buurten, straten, sportteams of vriendengroepen bestaan die samen een kerstpraalwagen bouwen. Iets soortgelijks wat je bij carnavalsoptochten ziet.”

Kerstmarkt

De Sprookjesparade is onderdeel van het event Winters Almelo met meerdere activiteiten. Zo gaat de Sprookjesparade zondag gepaard met de Kerstmarkt in de Oranjestraat en de Doelenstraat. De zogeheten Rondje Noord Doelenkerstmarkt telt bijna 100 kraampjes met de meest uiteenlopende Kerst gerelateerde artikelen en lekkernijen. ”De parade maakt ook een rondje Noord, maar zonder koetsen”, meldt Van Ommen. ”Die wachten de sprookjesfiguren weer op aan het eind van Grotestraat Noord ter hoogte van Rohof en de Broodbode.” De tweede parade op beide dagen is overigens helemaal verlicht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.