Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

“We houden onze wijk schoon, maar ze denken dat we werkstraf hebben”

Papieren mondkapjes, plastic handschoenen, lege sigarettendoosjes. De troep ligt overal in Deppenbroek. En dan zijn er nog de ondergrondse containers die als vuilstortplaats worden gebruikt. Kees Boot is al jaren bezig met zijn kruistocht tegen het zwerfafval. Hij struint met een aantal gelijkgestemden door zijn wijk en ruimt op. “Daar besteed ik liever mijn energie aan dan aan de vraag wie die troep achterlaat.”

De afvalploeg van 1Twente en de commissie Enschede Akkoord strijkt neer in Deppenbroek/Mekkelholt. Eerder filmden en spraken we met bewoners van de zuidwijken, binnenstad, Transburg, Bothoven en Bolhaar.

In Deppenbroek in Noord-Enschede, niet een van de rijkste wijken van de stad, is het goed mis, zegt de uiterst betrokken Kees Boot. Hij woont al jaren in de wijk, ergert zich aan de rotzooi op straat en besloot te handelen. Bijna wekelijks loopt hij met een select gezelschap door de wijk met prikstokken en afvalzakken om het zwerfvuil van de straten en uit de plantsoenen te halen.

“Burgerplicht”, vindt hij. Het clubje organiseerde zelf de prikstokken en de helgele hesjes waardoor ze goed herkenbaar zijn. “Mensen denken soms dat we werkstraf hebben”, lacht hij.

Op zijn manier en structureel houdt hij de buurt schoon. Hij weet ook wel dat hij daarmee het gedrag van de veroorzakers van de narigheid niet verandert. “Maar je moet wat doen. Als er maar steeds mensen opstaan die de handen uit de mouwen steken”, zegt hij over de duurzaamheid van zijn oplossing.

Want een oplossing is het natuurlijk wel. Waar Enschede Akkoord en 1Twente de afgelopen weken vooral de problematiek in samenspraak met de bewoners in kaart probeerden te brengen, gaan we de komende weken op pad om te bezien hoe bewoners de toenemende afvalstroom het hoofd bieden.

Kees Boot Ernst Bergboer
De Deppenbroeker struint wekelijks door zijn wijk op zoek naar zwerfafval
Beeld: Ernst Bergboer

Overheden als provincie en gemeenten poogden al eerder wijkbewoners te bewegen om in actie te komen en de buurt schoon te vegen. “Daar kiezen dan een dag voor uit en daarna hoor je er nooit meer iets van”, bekritiseert Boot die incidentele schoonmaakacties die zo nu en dan de kop opsteken.

Afvalruimen moet je structureel doen, vindt hij. En dat is nodig ook, want een ding staat als een paal boven water, vindt zelfs rasoptimist Boot, dat is de toename van afval in zijn wijk. Hij kan wel aan de gang blijven en dat doet ie dan ook. Hij wijst op de publieke stortplaatsen in de vorm van de milieupleintjes die afval aantrekken, verwenst de plastic zakken die scheuren, opengepikt worden door roeken en kauwtjes en bezocht worden door ratten.

Marianne Schouten en Kees Boot Ernst Bergboer
Marianne Schouten van het Enschede Akkoord in gesprek met Kees Boot
Beeld: Ernst Bergboer

Politica Marianne Schouten van het Enschede Akkoord verbaast zich over de onzichtbaarheid van de werkzaamheden van de Deppenbroekschoonmakers. “Dat moeten we toch belonen. Dank je wel dat jullie dit doen”, zegt ze waarderend.

In 1Twente Vandaag laten we het gesprek tussen Bot en Schouten zien en trekken we de wijk in waar we behalve Boot nog een zeer ontvreden bewoner tegenkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.