Enschede

Hoge pieptoon in strijd tegen overlast De Hatteler

Er worden extra maatregelen genomen om overlast in de wijk De Hatteler tegen te gaan. Cameratoezicht en hoge pieptonen moeten ervoor zorgen dat jongeren minder snel geneigd zijn om er rond te hangen.

Al langer overlast

De overlast in de Hatteler is niet nieuw. Al jaren weten jongeren de wijk in Stadsveld te vinden als plek om samen te komen. Maar sinds afgelopen voorjaar, toen corona zijn intrede deed, worden de groepen steeds groter. Soms zijn er wel meer dan honderd jongeren bij elkaar.

De overlast uit zich vooral in rondslingerend afval, geluidshinder en onveilige verkeerssituaties. Veel jongeren komen met scooters en auto’s naar De Hatteler en zorgen daarmee voor onveilige situaties. Omwonenden durven hun kinderen er soms niet te laten spelen uit angst voor aanrijdingen.

Hoge pieptoon

Nadat de overlast in het voorjaar groter werd, is door betrokken instanties een plan opgesteld om de zomer mee door te komen. En ondanks dat er nu een periode aanbreekt waarin de overlast over het algemeen minder wordt, omdat in het najaar en de winter nou eenmaal minder jongeren buiten hangen, is toch besloten alvast voor te sorteren op volgend jaar. En daarom worden er nieuwe maatregelen genomen. Er worden camera’s opgehangen om toezicht te houden en er worden zogenoemde 'mosquito’s' opgehangen. Dit zijn apparaten die een hoog frequentiesignaal uitsturen. Een toon die door mensen van 25 à 30 jaar niet meer te horen is en daarom alleen een vervelend effect geeft voor jongeren. De nieuwe maatregelen worden binnen nu en twee weken gerealiseerd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.