Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Overijsselse Vrijwilligersprijzen voor Akkerhus, Kandjoli, Hexel on Wheels en Hoogstambrigade in Wierden

Stichting het Akkerhus Wierden
Johan Heimerink, Diny Nijhuis, Erik Nieuwenhuis, Dinie Baan, geflankeerd door gedeputeerde Tijs de Bree en burgemeester Doret Tigchelaar
Beeld: VPO

Het kloppende hart van de buurtschap Rectum/Ypelo, de centrale rol van Kandjoli in de Molukse wijk, de ondersteuning van het Kulturhus in Hoge Hexel en de groene inzet van de Hoogstambrigade worden gewaardeerd door zowel de provincie Overijssel als der gemeente Wierden. Gedeputeerde Tijs de Bree en burgemeester Doret Tigchelaar reikten de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uit aan deze organisaties.

De stichting Het Akkerhus uit Ypelo organiseert al jaren allerlei activiteiten voor de Akkernoabers (55+ club) en de Akkerrakkers (de jeugd). Daarnaast zijn ook algemene Akkerhus activiteiten waar iedereen welkom is. Het Akkerhus vormt daarmee het kloppende hart van de Wierdense buurtschap Rectum/Ypelo.

Tomeloze inzet vrijwilligers Akkerhus

De tomeloze inzet van vele vrijwilligers zorgt ervoor dat elk evenement, elke vergadering en elk feestje goed verloopt met heel veel tevreden Akkerhus bezoekers als resultaat. In juni 2023 vierde Het Akkerhus haar 10-jarig bestaan. Een mooi moment om de vrijwilligers van Het Akkerhus in het zonnetje te zetten.

Stichting Kandjoli

Stichting Kandjoli speelt een centrale rol in de Molukse wijk in de gemeente Wierden. Sinds 1996 heeft Kanjoli zitting in een multifunctioneel gebouw waar ook het kerkgebouw Ebenhaezer onderdak heeft.
In 2011 heeft Kandjoli bijgedragen aan het in beeld brengen van drie prominente namen uit de Molukse geschiedenis: Martha C. Tiahahustraat (volksheldin uit 1817), Chris Soumokilstraat (tweede president R.M.S.) en de Pattimurastraat (leider Molukse opstand in Saparua) door het toekennen van hun namen als straatnamen.

Stichting Kandjoli Wierden
Vincent Patawala, Marielle Tuasela en Levi Patawala
Beeld: VPO

Open minded

Kandjoli is een Molukse welzijnsstichting die opkomt voor de Molukse gemeenschap.
Tegelijk is zij open minded en heet zij ook anderen uit de wijk en de gemeente Wierden van harte welkom. Ze organiseert verschillende activiteiten voor 50-plussers en organiseerde dit jaar ook de zomerspelen in de gemeente Wierden.

Hexel on Wheels

Hexel on Wheels is het crossevenement in Hoge Hexel, dat sinds 1996 ieder jaar in het Paasweekend wordt georganiseerd door een groot aantal vrijwilligers. Het dorp is een hechte gemeenschap die bestaat uit ruim 1.000 inwoners en is voorzien van een kerk, een basisschool en het Kulturhus Hoge Hexel.

Stichting Hexel on Wheels Wierden
Sander Vossebeld en Henk Slooijer
Beeld: VPO

Hexel on Wheels is een jaarlijks hoogte punt dat mensen met elkaar verbindt en niet kan bestaan zonder de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Met auto- en motorcrosswedstrijden en een feesttent waar een prettige sfeer gecreëerd wordt tussen crossliefhebbers en mensen die voor de gezelligheid of andere bezienswaardigheden komen. De opbrengst van Hexel on Wheels vloeit rechtstreeks in de kas van het Kulturhus en ondersteunt daarmee het behoud van het Kulturhus.

Hoogstambrigade

De Hoogstambrigade Hof van Twente werkt in de periode oktober-maart wekelijks aan het snoeien van hoogstambomen. Er wordt veel aandacht besteed kennisontwikkeling, kennisoverdracht en aan veiligheid. En natuurlijk is er ook ruimte voor gezelligheid.

Hoogstambrigade Wierden
Ab Bent, Harry Büter, Henk ten Hove, Hubert Schledorn, Wim Bots, Wim Borghuis en Foppe de Lange
Beeld: VPO

Door het werk dat deze groep met veel inzet verricht, is het voor terreinbeheerders/eigenaren (zoals particuliere eigenaren, gemeente en Landschap Overijssel) makkelijker om bij aanplant van nieuwe bomen de keuze ook op fruitbomen te laten vallen en daarmee aan meer biodiversiteit!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.