Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lateesha uit Enschede zingt frustraties van zich af in haar eerste single: ‘Zoveel reacties had ik nooit verwacht’

De Enschedese Lateesha Buitenkamp bracht deze zomer een Nederlandse vertaling van Goo Goo Dolls’ Iris uit op TikTok. Dat bleek met meer dan 250.000 views een regelrechte hit. Na veel reacties zette ze de cover op Spotify. Het was de start van haar muziekcarrière. Afgelopen vrijdag bracht ze - vers van de plank - haar eerste eigen single niet mijn taak. uit.

"Ik maakte gewoon een vertaling van een liedje en zette dat online op TikTok. Ik had nooit verwacht zoveel reacties te krijgen", zegt Lateesha bescheiden. De zangeres tovert bekende nummers om tot Nederlandse plaatjes, omdat ze schrijven in haar eigen taal het leukste vindt. "Het is een uitdagende puzzel om een vertaling logisch te laten klinken."

Juiste moment

Dat haar cover van de Goo Goo Dolls een hit is, valt niet meer te ontkennen. De TikTok-video heeft ondertussen al zo’n 256 duizend views en het volledige nummer op Spotify meer dan 26.000 streams. Daarnaast kwam de Enschedese op de landelijke radio bij Q-Music. Daar is ze blij mee. "Het is een heel mooi opzetje voor alle muziek die ik nog ga maken. Dat ik al wat aandacht heb gecreëerd, kan deuren voor me openen."

Al eventjes had Lateesha wat muziek op de plank liggen, maar ze zocht nog naar het juiste moment om haar nieuwe nummer uit te brengen. "Het voelde nu als het juiste moment: mensen willen m’n muziek horen en ze herkennen zich in de tekst. Het lijkt nu allemaal samen te komen", vertelt ze.

Beste Zangers

De nummers iris. en niet mijn taak. zijn niet haar eerste succes. Een paar jaar geleden deed ze mee aan de YouTube-versie van Beste Zangers. Voor het muziekprogramma ging ze zelfs naar Ibiza. "Een hele toffe ervaring", aldus Lateesha. "Wonder boven wonder werd ik toen uitgekozen als één van de zes deelnemers. Vanaf dat moment wist ik het zeker: ik wil écht de muziekwereld in."

De zangeres droomt van een carrière in muziek. Maar eerst: haar studie aan het conservatorium in Enschede afmaken. "Mijn laatste jaar alweer. Ik moet eigenlijk afstuderen." Dat laat nog even op zich wachten, gezien haar volle agenda de komende tijd. "Héél vervelend natuurlijk", grapt ze. "Samen met mijn producer Teun ga ik gewoon lekker veel nummers produceren, uitbrengen en live optreden. En dan hopen dat mensen ervan genieten."

niet mijn taak.

De stijl die we van Lateesha kunnen verwachten is een combinatie van de genres pop en R&B. "Dik en stoer, maar ook eerlijk en tot de kern", legt ze uit. De punt achter de titel van haar nummer niet mijn taak. is dan ook geen foutje. Het benadrukt de boodschap die ze met het nummer af wil geven. "Ik heb het nummer geschreven vanuit persoonlijke frustratie richting mijn moeder. Het gaat over een ouder- en kindrol die niet in verhouding is. Dat je als kind veel te veel verantwoordelijkheden krijgt, die je op die leeftijd nog niet zou moeten hebben."

“Mama, ik hoop dat het licht aan gaat. Dat je op kan staan, maar dat is niet mijn taak.”

Dat de tekst voor haar moeder moeilijk is om aan te horen, weerhoudt Lateesha er niet van om te zeggen waar het op staat. En dat doet ze niet alleen. Ze vond namelijk andere mensen aan haar zijde die dezelfde frustratie voelen.

"Ik kreeg op TikTok veel reacties van mensen die de tekst heel persoonlijk voelden. Ik wilde die mensen deel uit laten maken van het verhaal. Dat het niet alleen míjn verhaal is, maar ook dat van hen." Lateesha deed een oproep om mee te zingen met het laatste stuk van haar nummer en naar haar te mailen. Zo werd een achtergrondkoor geboren, bestaande uit luisteraars.

Sinds afgelopen vrijdag staat haar nieuwe nummer online op alle streamingsdiensten. Op de eerste dag kreeg de single al een plekje in één van de grootste Nederlandstalige afspeellijsten van Spotify: Je Moerstaal. Lateesha haar reactie? Die is hieronder te bekijken.

@iamlateeshaa

mijn EERSTE liedje, EERSTE dag, in één van de GROOTSTE nl’se playlist, INDEPENDENT, SPRAKELOOS #nietmijntaak #jemoerstaal

♬ niet mijn taak. - iamlateesha
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.