Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veldwachter Ekkel en smokkelaar Kaal’n Mannes staan elkaar naar het leven tijdens Historisch Schouwspel in ‘goddeloos Den Ham’

Het Historisch Schouwpel in Den Ham trekt jaarlijks zo’n vier- tot zesduizend bezoekers. Dat is zo ongeveer het inwonertal. Dit jaar is het spektakelstuk opgehangen aan de periode waarin de inwoners van het dorp met smokkelen aan de kost kwamen, net de genoeg om niet van dood te gaan. Zaterdag vanaf 9 uur is het weer even 1826 op en rond de Hammer Brink.

Menig (import)Tukker zegt het er meteen bij, als ‘ie ‘Den Ham’ hoort: “Oh! ‘Goddeloz’n Ham’ bedoel je.” Die term stamt uit de periode die zaterdag even terug wordt gehaald. We schrijven 1826. Den Ham, de laatste pleisterplaats tussen Ommen en Duitsland, is gruwelijk arm. Reizigers wisselen er hun paarden, vinden vertier in kroegen en het bed van vrouwen die niet de hunne zijn.

Sodom en Gomorra

Het dorp trekt wonderlijk volk; avonturiers, reizigers, sjacheraars, vagebonden en smokkelaars, die er een losse levensstijl op nahouden. In de acht herbergen die het dorp telt wordt gezopen en gefeest. Inkomens verdwijnen sneller dan het verdiend is.

Maar het zijn bepaald niet alleen lui van ‘buut’n’ die zout, suiker, cognac en tabak smokkelen. De inwoners van het dorp (onder wie ook kinderen) hebben zich het ambacht allang eigen gemaakt. De winters zijn lang en koud, werk is er niet, armoede des te meer, en zij kennen het moeras als hun broekzak.

Lees verder onder de afbeelding.


Herman van den Schuur Gert Jurjens
Kaal’n Mannes (Herman van de Schuur) en veldwachter Ekkel (Gert Jurjens) staan elkaar aanstaande zaterdag naar het leven tijdens het Historisch Schouwspel in Den Ham.
Beeld: Ernst Bergboer

Kommiezen en koddebeiers proberen nog iets van openbare orde in dat Sodom en Gomorra te handhaven en maken verwoed jacht op de ‘pakkendragers’, die met hun clandestiene waar de velden en moerassen doorkruisen. In die term - pakkendragers - klinkt iets door van de schaal waarop dat gebeurt.

Kaal’n Mannes (Herman van de Schuur) is smokkelaar, Ekkel (Gert Jurjens) veldwachter. Zaterdag brengen zij met honderd anderen (onder wie dertig kinderen) het inmiddels allesbehalve goddeloze Den Ham van toen tot leven.

icon_main_info_white_glyph

Historisch Schouwspel Den Ham

Den Ham (Brink)
zaterdag 9 december 2023
9:00 - 20:00

kaarten 7,50
tot en met 16 jaar gratis toegang


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.