Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kennisteam Mensenhandel Twente focust op jongeren: 'We zien slechts topje van de ijsberg'

Het Kenniscentrum Mensenhandel Twente houdt momenteel een campagne gericht op jongeren. Mensenhandel is de verzamelnaam voor situaties waarin mensen onder dwang of door misleiding dingen moeten doen waar ze niet zelf voor kiezen en waar anderen van profiteren. Ilse Sanders van het kenniscentrum was donderdag 7 december te gast bij 1Twente Vandaag: "Wat wij te zien en te horen krijgen is het topje van de ijsberg, vandaar de naam van de campagne: onzichtbaar, maar waar."

Jongeren

Het Kenniscentrum Mensenhandel Twente probeert al sinds 2021 mensenhandel in Twente aan te pakken. Dit meldpunt voert jaarlijks campagne samen met de veertien Twentse gemeentes, de politie, het Openbaar Ministerie en zorgorganisaties in de regio. Dit jaar is de campagne gericht op jongeren tussen de 12 en 23 jaar.

Ilse Sanders: “We hebben gekeken naar het aantal meldingen dat dit jaar binnen is gekomen. Dat waren er 126 en het blijkt dat het in zo'n veertig procent van die gevallen gaat om mensen jonger dan achttien."

icon_main_info_white_glyph

Wat is mensenhandel?

Bij mensenhandel denk je al gauw aan het kopen en verkopen van mensen, maar dit begrip betekent veel meer dan dat. Mensenhandel is een verzamelnaam voor situaties waarin mensen onder dwang of door misleiding dingen moeten doen waar ze niet zelf voor kiezen en waar anderen van profiteren over hun rug. De campagne van het Kenniscentrum richt zich dit jaar voornamelijk op criminele of seksuele uitbuiting.

Kwetsbaar

Iedereen kan slachtoffer worden van mensenhandel. De een is echter kwetsbaarder dan de ander. Sanders: “Sowieso minderjarig zijn is al een kwetsbaarheid op dit gebied. Je kan je ook voorstellen dat wanneer je bijvoorbeeld hoge schulden hebt, je makkelijker te chanteren bent als er geld beloofd wordt. Verder zijn het vaak licht verstandelijk beperkte mensen of mensen die gepest worden en er graag bij willen horen.”

“We spreken eigenlijk altijd van het topje van de ijsberg”

Kenniscentrum Mensenhandel

Het Kenniscentrum Mensenhandel Twente is er voor slachtoffers van mensenhandel, maar ook voor mensen die zich zorgen maken om iemand anders. Iedereen kan contact opnemen. Sanders en haar collega's hopen zo meer informatie te verkrijgen over dit probleem en de onderliggende oorzaken: “Wij spreken eigenlijk altijd van het topje van de ijsberg. De campagnenaam zegt het al: onzichtbaar, maar waar. Het grootste deel van de problematiek zien we nog niet helaas.”

20230609 item01 Ilse Sanders en Michiel Hamhuis Mensenhandel Twente
Lees ook
Twente voorloper in aanpak verborgen probleem mensenhandel

Informatie

Iedereen kan bij het Kenniscentrum terecht voor advies en informatie, maar ook voor hulp. Dat geldt ook voor daders. Het kenniscentrum is een afdeling binnen het Zorg- en Veiligheidshuis Twente en dat valt weer onder de Veiligheidsregio Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.