Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester Sander Schelberg wil Hengelo graag nog zes jaar langer dienen

210706 Sander Schelberg Ernst Bergboer
Sander Schelberg: "Ik vind dat je als burgemeester moet kunnen bouwen aan een stad. En ik heb niet het gevoel dat Hengelo al af is."
Beeld: Ernst Bergboer/1Twente

Sander Schelberg wil ook na volgend jaar graag burgemeester van Hengelo blijven. In 2024 loopt zijn tweede termijn van zes jaar af, maar tegen 1Twente laat hij weten in te zijn voor nog eens zes jaar: "Ik vind dat je als burgemeester moet kunnen bouwen aan een stad. En ik heb niet het gevoel dat Hengelo al af is."

Netwerker

De in Twente opgegroeide Schelberg, zoon van de burgemeester van Weerselo, was voordat hij in 2012 in Hengelo begon al burgemeester in Noord-Holland (Schermer) en Zuid-Holland (in de destijds kersverse fusiegemeente Teylingen). Dat waren twee gemeentes met een heel andere bestuurscultuur, vertelt hij: "Het gaat daar formeler. Bij besturen in Twente maak je veel meer gebruik van je netwerk. Hoe langer je het ambt vervult, hoe groter je netwerk, hoe productiever je wordt. Daarvan wil ik de komende jaren graag de vruchten plukken."

“In Hengelo waren we gewend lang over zaken te praten, waardoor er te weinig van de grond kwam.”

Crisis en corona

Die productiviteit kon in 2012 niet direct worden omgezet in zichtbare resultaten, vertelt Schelberg: "Nederland kwam net uit een crisis. Er moest ook in Hengelo fors bezuinigd worden, waardoor we niet vooruit konden." Acht jaar later trapte corona op de rem: "Ontwikkelingen vielen tijdelijk stil en we waren noodgedwongen druk met allerlei andere dingen. Daardoor heb ik niet het gevoel dat hier al bijna twaalf jaar bezig ben."

Een derde belemmering om in Hengelo snel stappen te zetten was wat Schelberg het 'Badhuissyndroom' noemt: "In Hengelo waren we gewend lang over zaken te praten, waardoor er te weinig van de grond kwam."

Derde termijn

Als de gemeenteraad hem volgend jaar een derde termijn gunt, moet alles waarin de afgelopen tien jaar is geïnvesteerd zichtbaar worden, verwacht Schelberg. "Ik was vanaf 1997 enkele jaren raadslid in Den Haag. Destijds was ik betrokken bij veel hoogbouwplannen in en rond het centrum. Nadat ik weg was (Schelberg werd in 2002 voorgedragen als burgemeester in de vijfduizend zielen tellende gemeente Schermer, red.) kwam dat van de grond. In Hengelo wil ik er straks bij zijn als alle plannen ten uitvoer worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de horecawand hier naast het stadhuis en Hart van Zuid."

'Constructieve raad'

Hij geeft toe dat hij het lastig vindt om dingen uit handen te geven: "Ook daarom wil ik graag nog even verder. Ik ben trots op wat er nu gebeurt in Hengelo. We hebben eindelijk een constructieve raad, er wordt niet meer op de man gespeeld en er liggen allerlei uitdagingen op het gebied van het sociaal houden van de stad op ons bordje."

icon_main_info_white_glyph

Schelberg op de bank

Later deze maand wordt Sander Schelberg uitgebreid aan de tand gevoeld in onze reeks eindejaarsprogramma's onder de noemer '1Twente Het Jaar', waarin Tukkers terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitblikken naar wat er komen gaat. Interviewer Ernst Bergboer zal Schelberg dan, gezeten in de comfortabele 1Twente-bank, spreken over diens drijfveren, dromen en dilemma's.

'Niet vastgeroest'

Schelberg vindt allerminst dat hij met een langer verblijf vastgeroest raakt aan Hengelo: "Ik zit in zoveel verschillende besturen op regionaal, landelijk en euregionaal niveau, dat ik echt wel weet wat er buiten Hengelo speelt. Het is juist van belang dat je langjarige relaties opbouwt met de mensen waarmee je om de tafel zit. Dat kan niet als je om de zes jaar een stap wilt maken. Daarbij heeft Hengelo voor mij de ideale maat. Met 80.000 inwoners schaak ik mee op alle borden en tegelijk ben ik nu ook nog eens thuis met het avondeten. Burgemeesters van grotere gemeenten zijn geen avond thuis. Daarvoor is mijn gezin me te dierbaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.