Hengelo

BurgerBelangen Hengelo wil nóg meer gratis drinkwaterpunten

Er moeten nog meer gratis watertappunten in de Hengelo komen op drukbezochte plekken in de stad. Dat vindt BurgerBelangen Hengelo. In januari diende de partij al eens een motie in die het college van B en W opriep om een mogelijke uitbreiding van watertappunten in de binnenstad te onderzoeken. Die motie wordt inmiddels uitgevoerd. Ondertussen zijn er al vijf watertappunten in de binnenstad.

Positieve reacties van de burgers

“We krijgen veel positieve reacties van de burgers over de geplaatste watertappunten, naast de Çesme op het stationsplein. Toegankelijk gratis drinkwater brengt sfeer naast gezondheid en vitaliteit. Vanwege de positieve reacties van de burgers en stadsbezoekers over het realiseren van watertappunten in de binnenstad achten wij nu dat de tijd rijp genoeg is om mogelijkheden te onderzoeken naar het plaatsen van watertappunten in de wijken,” zegt raadslid Burhan Carlak.

Watertappunten bij winkelcentra en drukbezochte pleinen

BurgerBelangen denkt onder meer aan watertappunten bij winkelcentra en op drukbezochte pleinen zoals Plein Westermaat en het Industrieplein. De partij constateerde eerder dat in Nederland steeds meer openbare toegankelijke watertappunten aanwezig zijn, maar dat Hengelo hierin wat achterbleef. De fractie zegt daarom verheugd te zijn met de uitvoering van de motie en de realisatie van mogelijk meer watertappunten in het centrum. BurgerBelangen wil dat er ook naar andere gebieden in de stad wordt gekeken.

Extra tapwaterpunten in de binnenstad

De gemeente Hengelo onderzoekt of er naast de vijf bestaande tappunten in het centrum nog meer plekken zijn waar een drinkwaterkraan kan komen. "Als wij naar de huidige verdeling kijken, dan kunnen wij ons voorstellen dat we bij de herinrichting van het Wetplein achter de Hema nog een extra watertappunt realiseren," schreef het college eerder dit jaar aan de raad. De gemeente zegt ook in gesprek te zijn met Welbions over het realiseren van watertappunten in de openbare ruimte.

Meer openbare drinkwatertappunten in Overijssel

Het realiseren van meer openbare drinkwatertappunten heeft ook in de provincie Overijssel de aandacht. D66 dient vandaag een motie in die Gedeputeerde Staten oproept om het aantal drinkwaterpunten in Overijssel de komende jaren minimaal te verdubbelen. Op dit moment zijn er zo’n 54 openbare drinkwatertappunten in heel Overijssel, maar dat is volgens D66 Statenlid Renilde Huizenga niet genoeg. “Je kan je afvragen of het een taak van de provincie is, maar soms moet je de verantwoordelijkheid gewoon nemen en samen met partners doorpakken. Het maakt onze provincie aantrekkelijker en past bij de ambitie van een gastvrij Overijssel. En zo zorgen we ook nog eens voor minder afval van plastic flesjes.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.