Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Almelo Waterstad’ trots op drijvende kunstijsbaan in havenkom: ‘Was enige optie vlak na corona’

IJsbaan Almelo
Sfeerbeeld van Almelo on Ice een jaar geleden
Beeld: Almelo on Ice

Deze hele week bouwen de ijsmeesters van 'Almelo on Ice' al aan de kunstijsbaan in de havenkom. Een sterk staaltje winterpret in Almelo Waterstad nu de boten zijn gestald. Verplaatsen naar het vasteland van het Marktplein blijft een wens van de organisatie.

IJsmeester Joop houdt de waterslang deze donderdag geduldig op de vriesplaten die op de tentvloer zijn aangebracht. Nog even en de ijsbaan is gereed voor honderd schaatsers tegelijk op het ijs, legt collega-ijsmeester Simon uit. Simon Wind maak je niets meer wijs over het aanleggen van een ijsbaan in een tent op het water. Hij is een van de drie ijsmeesters de komende weken en geeft aan dat een ijsbaan op drijvende pontons wel wat bewerkelijker is dan op het vaste land. ”Op een plein kun je een vloer waterpas stellen. Op het water lukt dat niet. Het loopt altijd een beetje af naar die ene hoek. Maar het is natuurlijk wel uniek dat we in Almelo een ijsbaan op het water hebben liggen. Dat zie je nergens.”

“De ijspret moet voor alle Almeloërs toegankelijk zijn”

Vrijdag is de opening en gaan de eerste schaatsers het ijs op. De eerste twee weken is voor de schooljeugd. De derde editie van Almelo on Ice is het gesprek van de dag op en rond het Marktplein. Een kaartje kost 5 euro en gemiddeld wordt daar anderhalf tot twee uur voor geschaatst. Inclusief de huur van schaatsen als je die zelf niet hebt. ”Daarmee houden we het laagdrempelig”, geeft Sander ten Tusscher van het Sportbedrijf Almelo aan. ,,De ijspret moet voor alle Almeloërs toegankelijk zijn. Dat is het uitgangspunt bij dit project van de gemeente in samenwerking met het Sportbedrijf.”

Bewoners AZC Almelo

De hulp van bewoners van het AZC Almelo kwam overigens als geroepen. "Daar zijn we heel blij mee. Het ontbrak bij de opbouw soms aan mankracht. Het is bovendien leuk om met deze enthousiaste heren samen te werken. Zonder hen was het nog knap lastig geworden."

Bewoners AZC Almelo
Hulp van AZC bewoners kwam als geroepen
Beeld: Sportbedrijf Almelo

Drukke weken

De ijsbaan is van vrijdag 8 december tot en met zondag 7 januari in het nieuwe jaar elke dag geopend met uitzondering van de feestdagen. De generatoren van leverancier Ice World draaien op volle toeren voor een mooie ijsvloer. ”Er is ongeveer drie dagen voor nodig om de vriesplaten onder het water te krijgen”, vertelt Simon. ”En als we 8 januari weer afbreken zetten we de generatoren op standje warm en is het ijs snel ontdooid. Het zachte winterweer pakt voor ons gunstig uit. Als het hard vriest kiezen veel mensen voor natuurijs.” Voor de ijsmeesters breken drukke weken aan. De dag begint in alle vroegte”, meldt ijsmeester Bjorn. ”Iedere dag wordt er voor openingstijd een laag water opgebracht die moet aanvriezen. En ’s avonds na sluitingstijd wordt de baan dagelijks gedweild voor we naar huis gaan. Schaatsers moeten iedere dag op een mooie baan terecht kunnen.”

Curling Cup

De Kracht Curling Cup is wegens groot succes geprolongeerd. Telde de eerste editie vorig jaar 30 teams, voor deze editie jaar hebben zich 50 teams aangemeld. Ten Tusscher: ”De ervaringen van vorig jaar hebben aanstekelijk gewerkt. We hebben inmiddels een reservelijst en misschien moeten we volgend jaar wel uitbreiden. Als het budget uiteraard toereikend is. Want een maand een kunstijsbaan exploiteren onder niet eens echte winterse omstandigheden en ook nog op water kost natuurlijk wel een paar cent.”

Almelo on Ice
Het aanbrengen van de curling ringen
Beeld: Simon Wind

Weekmarkt

De ijsbaan een paar meter naar voren op het Marktplein verplaatsen, blijft voor het Sportbedrijf een aantrekkelijke optie. De keuze voor de havenkom is kort na corona uit nood geboren, legt Ten Tusscher uit. ”Na corona mocht ineens weer van alles en de plannen van een ijsbaan op de markt zijn toen meteen opgepakt. Het ging allemaal kort door de bocht en om de marktondernemers niet voor het blok te zetten, is het idee van de havenkom ontstaan. Daar stonden we niemand in de weg. Het is echt een plaatje, niks mis mee en Almelo kan er trots op zijn. Maar een ijsbaan op het Marktplein heeft financiële voordelen en geeft bovendien meer ruimte om aan de beleving rond een maand ijspret te sleutelen. We denken dat je om een ijsbaan op het Marktplein heel goed een sfeervolle weekmarkt kunt houden. Als je de voordelen daarvan afzet tegen het bijzondere van een locatie op water, zou verplaatsing onze voorkeur hebben.”

Vrijdagmorgen gaan de eerste basisschoolleerlingen het ijs op. Om 10 uur is de officiële opening. Openingstijden en informatie op www.almeloonice.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.