Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Nieuw beleid maakt installatie van zonnepanelen mogelijk in stads- en dorpsgezicht Ootmarsum en Het Stift

20220302 dominos zonnepanelen 1
Beeld: 1Twente

De gemeenteraad van Dinkelland heeft groen licht gegeven voor nieuw beleid dat het plaatsen van zonnepanelen in het beschermde stads- en dorpsgezicht van Ootmarsum en Het Stift in Weerselo mogelijk maakt.

Dit besluit komt voort uit de wens van inwoners in deze gebieden, die sinds de stijgende energieprijzen, hogere energiekosten hebben vanwege het vaak slechte energieverbruik van oude gebouwen.

Nieuw beleid

Eerder was het lastig om zonnepanelen te plaatsen in Ootmarsum en Het Stift, omdat vergunningsaanvragen werden beoordeeld volgens landelijke regels. Deze regels stonden zonnepanelen op daken toe, maar niet als ze zichtbaar waren vanaf de openbare weg.

Het nieuwe beleid van de gemeente maakt het nu mogelijk om op veel daken zonnepanelen te installeren, met uitzondering van de daken die het meest belangrijk zijn voor de historische uitstraling van de gebieden.

Het Stift

Op Het Stift is het nu ook toegestaan om zonnepanelen op de grond te plaatsen, omdat de daken te belangrijk zijn voor het historische dorpsbeeld. Dit geeft inwoners meer mogelijkheden om hun energierekening te verlagen en te helpen met duurzaamheid.

Gemeente beoordeelt zelf

Met dit nieuwe beleid kan de gemeente zelf beoordelen of aan de voorwaarden wordt voldaan, zonder altijd advies nodig te hebben van de monumentencommissie. Hoewel een vergunning nog steeds nodig is, zal dit besluit meer duurzame energie in Ootmarsum en Het Stift mogelijk maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.