Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Streep onder hoofdpijndossier klooster Ootmarsum: Zand erover!

Ootmarsum klooster
Beeld: Leon de Man

Na ruim 15 jaar heeft de gemeenteraad van Dinkelland eindelijk een streep gezet onder het hoofdpijndossier herontwikkeling klooster Maria Ad Fontes in Ootmarsum. De raad stemde deze week unaniem in met de conclusies en aanbevelingen van een onafhankelijk rekenkamerrapport, uitgevoerd door bureau TwynstraGudde, waarin wordt vastgesteld dat er door de gemeente de nodige fouten zijn gemaakt na de aankoop van het klooster in 2007, die de gemeente (en dus de gemeenschap) ruim 5 miljoen euro hebben gekost.

Fons Maathuis (Burgerbelangen), die zich tien jaar lang heeft vastgebeten in dit dossier, greep het debat aan om nog een laatste keer zijn uitgesproken visie te geven op wat er allemaal is fout gegaan in dit dossier. Waarbij hij aangaf dat zijn fractie meerdere malen is tegengewerkt, dan wel de mond gesnoerd door zowel andere fracties als het college bij de pogingen de onderste steen boven te krijgen. Maathuis trok uit het rekenkamerrapport de conclusie dat door het handelen van de gemeente in het dossier klooster de inwoners van Dinkelland “de lasten van 7,1 miljoen te dragen hebben”.

“Eigen werkelijkheid”

Die becijfering leverde hem een vinnige reactie op van Benny Tijkotte (Lokaal Dinkelland) op, die Maathuis verweet in “een eigen werkelijkheid” te leven. “Hou je bij de feiten. De cijfers worden door u steeds opgeklopt.” Volgens Tijkotte zou Maathuis, als nestor van de raad, zijn feitenrelaas moeten baseren op de werkelijke cijfers, zoals die door bureau TwynstraGudde zijn opgetekend: een verlies van 5,2 miljoen.

Lering trekken

De overige fracties hadden overduidelijk geen behoefte meer om zich nog te verliezen in muggenzifterij over in het verleden gemaakte fouten en de verliezen die daarmee gepaard gingen. Marc Smellink (CDA) verwoordde die houding aldus: “Er zijn dingen fout gegaan en dat heeft ons 5 miljoen gekost. Laten we lering trekken uit het verleden en moedig voorwaarts gaan.” En Wilma Riesmeyer (Progressief Dinkelland) had na de “zure confrontatie met de enorme zeperd” ook helemaal geen vragen meer voor verantwoordelijk wethouder Benno Brand (VVD).

“Nagel aan m’n doodskist”

De wethouder, die zeven jaar het hoofdpijndossier in zijn portefeuille had, schetste in het kort nog eens de spagaat waarin hij stond de afgelopen jaren. “Als je de stekker er uittrekt, dan ben je niet alleen je geld kwijt, maar heb je ook nog eens niks.” Nu er een streep is gezet onder het dossier, dat hij als een nagel aan m’n doodskist” beschouwde, is volgens Brand “een beetje een felicitatie” op z’n plaats omdat een prachtig gebouw voor Ootmarsum is behouden. “Achteraf ben ik wel blij dat we een initiatiefnemer hebben gehad die er met zoveel energie voor heeft gezorgd dat er nu een bruisend hart staat.” Benny Tijkotte, intussen, verwoordde de stemming in de gemeenteraad nog het meest treffend: “Wanneer straks de laatste straatklinker is gelegd: zand erover!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.