Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kunstsubsidies afschaffen, zoals de PVV wil? De één zegt: 'prima!', de ander zegt: 'ben je gek?'

'Subsidies voor kunst en cultuur worden gestopt, evenals financiering van de publieke omroep.' Dat staat er in het verkiezingsprogramma van de PVV. Nu is het de vraag of de partij straks in de regering komt én hoeveel water Wilders bij de wijn zal doen in de onderhandelingen, maar moeten kunstinstellingen en mensen met hart voor cultuur zich zorgen maken? De 1Twente Stelling van de Week luidt: 'Subsidies voor kunst en cultuur moeten worden afgeschaft'.

Verslaggever Olivier Schulenburg ging de straat op in Hengelo, sprak met de directeuren van twee grote kunstinstellingen en liet kunstenaars aan het woord.

Het laat zich raden dat de directeuren van zowel Bibliotheek Hengelo als Poppodium Metropool zich niet kunnen vinden in de stelling. Biebdirecteur Frederique Westera: "Wij draaien voor 80 tot 90 procent op subsidie. Geld van met name de gemeente. Zonder dat geld zou er geen bieb meer zijn." En die bieb is niet alleen een plek waar je boeken leent, maar ook een plek waar je mensen ontmoet, vertelt Westera: "Samen kunst maken, verbindt. Kunst en cultuur zijn in deze tijd juist harder nodig dan ooit. Wat mij betreft blijft er dus gewoon subsidie komen."

“Dit punt uit Wilders' verkiezingsprogramma zie ik gewoon als een manier om stemmen te winnen”

'Alleen de allergrootste namen'

Collega-directeur Johan de Jong van Metropool: "Dit punt uit Wilders' verkiezingsprogramma zie ik gewoon als een manier om stemmen te winnen, maar we hebben juist in coronatijd gezien dat mensen hunkeren naar cultuur. Toen het niet meer kon, werd het gemist. Je zag het direct weer volstromen na corona."

Met een cynische ondertoon zegt De Jong best wel zonder subsidie te kunnen: "Maar dan moet je wel steeds de zaal uitverkopen. Dat betekent dan alleen nog plek voor de allergrootste namen. Je wilt juist dat mensen verbinding krijgen met andere dingen dan ze normaal tegenkomen. Daarvoor heb je die subsidie hard nodig."

'Kers op de taart'

Op straat zijn de meningen verdeeld. Een aantal mensen vindt dat de subsidies helemaal afschaft kunnen worden, 'omdat er wel belangrijker dingen die wel geld kunnen gebruiken'. Oud-raadslid Leo Janssen, ook op straat deze middag, vindt dat we best wat kritischer naar de subsidies mogen kijken: "Kunst mag dan de kers op de taart zijn in onze samenleving, maar het mag niet zo zijn dat we ongebreideld alles maar gaan subsidiëren."

20231128_SVDW_split thumbnail
Lees ook
Dit vinden Enschedeërs van de verkiezingsuitslag: 'Het geeft wel aan hoe de stemming in het land is'

'Doodzonde'

Maarten Kamphuis, gitarist van de band Polarized, is al net zo uitgesproken, maar dan de andere kant op: "Het zou doodzonde zijn als zoveel mensen de kans niet krijgen om muziek of beeldende kunst te maken en zich daardoor niet kunnen uiten. Of dat ten toon te stellen en te delen met anderen."

Woordkunstenaar Brahma T. Ramsodit daarentegen vindt het misschien best het onderzoeken waard of het een tandje minder kan op veel vlakken: "Kijk, kunst en cultuur zullen altijd steuntje in rug nodig hebben, maar dit is wel het moment om te kijken hoe je je kunstenaarschap commerciëler kunt aanpakken. Dat hoeft helemaal niet vies te zijn. Leer er meer als ondernemer naar te kijken. Dan kun je je eigen werk ook beter pushen."

230914 osse premiere foto 4 FRANKLIN VELDHUIS
De theatervoorstelling over het leven van pastoor Osse afgelopen september in Beckum kon ook niet zonder subsidie of donaties.
Beeld: 1TWENTE/FRANKLIN VELDHUIS
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.