Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Windturbines in Denekamp krijgen ‘tegenwind’

Actiegroep windturbines in Denekamp
Beeld: Actiegroep windturbines in Denekamp

Een initiatiefgroep, gevormd door zo’n 40 inwoners van Denekamp, komt in actie tegen de plannen van de gemeente Dinkelland om 3 (tot mogelijk 7) windturbines van 240 meter hoog te plaatsen in de nabijheid van de schaapskooi aan de Stroothuizerweg. De actiegroep is fel gekant tegen dit plan omdat de gemeente het besluit hiertoe zou nemen op grond van verkeerde informatie en onvolledige kennis.

Anneke Bodde van de initiatiegroep: “De plek waar de windturbines zouden moeten komen ligt op nog geen 1400 meter vanaf de dorpsrand en pal naast een Natura 2000 gebied, dat met miljoenen euro’s is gecreëerd. Vanwege die twee redenen denken wij dat windturbines op die plek niet mogelijk zijn.”

Volgens de actiegroep heeft de gemeente landschapskwaliteiten het zwaarst laten wegen bij de keuze voor de plek voor de windturbines. Bodde: “Er is eerst gekeken naar oude esgrond waar geen turbines zouden kunnen. En vervolgens naar plekken niet te dicht bij mensen vanwege gezondheidsschade. Dat zou volgens ons precies andersom moeten want nu zijn de boompjes belangrijker dan de gezondheid van mensen.”

icon_main_info_white_glyph

In Twente is binnen de Regionale Energiestrategie (RES) Twente afgesproken dat er 1,5 TWh duurzaam opwekt moet worden in 2030. De gemeenten uit Noordoost Twente (Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen) dragen daar aan bij met 225 GWh. De gemeente Dinkelland wil in 2026 al 40 procent van haar totale opgave realiseren.

Landelijke normen afwachten

De gemeente legt op 12 december het plan voor in een commissievergadering en vervolgens wordt er op 19 december in de gemeenteraad over besloten. De actiegroep vindt dat te vroeg. Bodde: “Wij denken dat eerst de landelijke normen moeten worden afgewacht. Die zijn nog niet vastgesteld omdat er zoveel zienswijzen op zijn ingediend. Bovendien heeft het RIVM een integriteitsklacht aan de broek gehad, omdat ze onjuiste informatie hebben gegeven aan de landelijke overheid en de gemeenten. Dus, de gemeente Dinkelland heeft ook niet de goede informatie.”

icon_main_info_white_glyph

Als het gaat om het beleid voor windenergie Dinkelland hebben in 2023 verschillende momenten plaatsgevonden waar betrokkenen en andere geïnteresseerden vragen konden stellen. Op 24 en 26 januari 2023 hebben inloopbijeenkomsten plaatsgevonden om de omgeving te informeren over de ontwikkeling om beleid voor windenergie te kunnen realiseren. Van 13 tot en met 20 maart 2023 en op 10 mei 2023 zijn extra bijeenkomsten georganiseerd voor direct omwonenden binnen een kilometer van het verfijnde zoekgebied.

Onvoldoende onderbouwd

Volgens de actiegroep heeft het RIVM het advies wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd. Bodde: “Wetenschappers hebben ook aangetoond dat het niet klopt wat ze zeggen. Het RIVM heeft op grond daarvan nieuwe factsheets moeten maken en de vraag voor ons is of die wel bij de gemeente Dinkelland terecht zijn gekomen.” De actiegroep verwijt de gemeente Dinkelland tunnelvisie. Bodde: “Het moet van de overheid en het moet van de Provincie, dus we gaan het maar doen. Wij denken dat je met de gezondheid van mensen niet zo onzorgvuldig kunt omspringen.”

De bevolking op 1

De actiegroep denkt dat er zeker raadsleden zijn, die de bezwaren onderschrijven. Bodde: “Die dus vinden dat de bevolking op 1 moet staan en ook de gezondheid van de mensen. Als wij als inwoners van Denekamp nu niet op gaan staan, dan zullen ze denken dat wij het allemaal wel prima vinden.” De actiegroep wil proberen de inwoners te mobiliseren door ze de petitie ‘Tegenwind Denekamp’ te laten ondertekenen. Dat kan op de website: petitie.nl/plaats geen windturbines in Denekamp.

icon_main_info_white_glyph

De vragen zijn verzameld en beantwoord. Inmiddels hebben diverse landelijke en provinciale ontwikkelingen plaatsgevonden. De beantwoording is waar nodig geactualiseerd. De vragen en antwoorden zullen op basis van besluitvorming van de gemeenteraad op 19 december 2023 wederom worden geactualiseerd. De vragen en antwoorden zijn gepubliceerd op www.dinkelland.nl/windenergie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.