Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeenteraad Tubbergen roept unaniem op tot aanscherpen afspraken AZC Albergen

AZC albergen
Beeld: RTV NOT

De gemeenteraad van Tubbergen heeft dinsdagavond unaniem een motie aangenomen, waarin het college wordt opgedragen een ultieme poging te ondernemen de bestuursovereenkomst met het COA over het AZC in Albergen verder aan te scherpen met name op de onderdelen einddatum, financiën en veiligheid. De motie is volgens de gemeenteraad niet bedoeld om te vertragen, maar om afspraken en toezeggingen beter te borgen.

“Er ligt een bestuursovereenkomst waarvan de gemeenteraad unaniem heeft gezegd: we willen nu de puntjes op de i. Ik weet wel dat het lastig onderhandelen is met het COA, maar we willen dat het scherper opgeschreven wordt. Zodat in elk geval de eindtijd juridisch zo goed mogelijk geborgd wordt.” Het liefst zou Plegt als raadslid zelf bij de onderhandelingen met het COA geweest. “Maar ik snap ook wel dat dat mijn rol niet is. Het college heeft best veel hulp ingeschakeld, maar dat moet ook. Je moet alles uit de kast trekken voor je inwoners.”

“In de maag gesplitst”

Verder noemt Plegt het belangrijk dat de buurt heel goed wordt betrokken bij het veiligheidsplan en dat de toezeggingen over een financiële regeling met belanghebbenden worden nagekomen. “Daar moet het Rijk zich aan houden. De eindtermijn is geborgd, maar die moet nu zo duidelijk mogelijk worden opgeschreven, zodat er geen enkele twijfel over kan bestaan."

“Maar als je iets met elkaar overeen komt, dan moet je je ook houden aan de afspraak: 10 jaar is 10 jaar”

"Uiteindelijk is het azc in Albergen ons door Den Haag in de maag gesplitst. Op persoonlijke titel zeg ik dat wij als gemeente wel een rol hebben en dat we die ook moeten pakken. Maar als je iets met elkaar overeen komt, dan moet je je ook houden aan de afspraak: 10 jaar is 10 jaar.”

“Emoties helemaal niet erg”

Het was af en toe rumoerig tijdens de raadsvergadering als omwonenden zich roerden op de publieke tribune. Plegt: “Ik snap dat er emoties zijn, dat is ook helemaal niet erg. Ik heb in mijn termijn tijdens het debat aangegeven dat die emoties er ook bij de raadsleden zijn. Het is soms heel erg lastig om je zegje te doen. Maar je wilt gewoon eerlijk zeggen waar je voor staat, ook al weet je dat je sommige mensen dan zeer doet. Maar dat is niet de bedoeling.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.