Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

‘t Lossers hoes oranje verlicht: statement tegen álle vormen van geweld

't Lossers hoes kleurt oranje
't Lossers hoes kleurt oranje
Beeld: Gemeente Losser

“Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld en in Nederland is dit zelfs 45 procent”, aldus Marian Oosterbroek, wethouder van de gemeente Losser. De gemeente kleurt het Lossers hoes om aandacht te vragen voor de strijd tegen álle vormen van geweld.

Ook dit jaar sluit gemeente Losser zich aan bij de campagne ‘Orange the World’. Dit is een jaarlijkse internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen waarbij mensen wereldwijd gebouwen oranje verlichten.
De gemeente Losser verlicht dit jaar het Lossers hoes oranje en hangt de Orange the World-vlag op in alle dorpskernen.

Vlag wappert

De Orange the World vlag wappert tot en met 10 december vlakbij de grensovergang in Glane, bij ’t Trefhuus in Overdinkel, bij ’t Lossers hoes in Losser, Bij Erve Boerrigter in De Lutte en tegenover ’t Sterrebos in Beuningen. Het Lossers hoes was alleen maandagavond oranje verlicht in verband met energiebesparing.

“Met deze campagne doen we een oproep aan iedereen: heb jij te maken met geweld?”

Oosterbroek: “De gemeente Losser doet al jaren mee aan deze internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. Vorig jaar kregen wij reacties van inwoners waarom we deze campagne niet breder trekken, omdat iedereen te maken kan krijgen met geweld. Met deze campagne doen we dan ook een oproep aan iedereen: heb jij te maken met geweld? Of vermoed je dit bij iemand anders? Maak het bespreekbaar! De oplossing begint met erover te praten.”

Gendergerelateerd

Onder andere Sangita Khadka uit Overdinkel was vandaag aanwezig bij het verlichten van het Lossers hoes. Zij zet zich al jaren actief in tegen gendergerelateerd geweld.
Gendergerelateerd geweld is geweld dat mensen wordt aangedaan vanwege hun gender. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen en meisjes.

“Aandacht vragen voor dit probleem en les geven hierover is essentieel”

Sangita: “Ik zet me in om bewustzijn van gendergerelateerd geweld te vergroten. Vaak praten mensen hier niet over uit angst. Aandacht vragen voor dit probleem en les geven hierover is essentieel voor een samenleving met respect, gelijkheid en veiligheid. Als we kinderen leren wat zij kunnen doen als ze te maken krijgen met geweld, dan weten zij ook later in hun leven wat ze kunnen doen om dit probleem aan te pakken.”

icon_main_info_white_glyph

Meldpunt

Slachtoffers van huiselijk geweld of welke vorm van geweld dan ook, krijgen hulp van Veilig Thuis Twente. Dit is het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
Bij Veilig Thuis Twente kunnen ook getuigen van (huiselijk) geweld terecht. Ook de plegers van het geweld kunnen zich hier melden.
Het telefoonnummer is 0800-2000 en is gratis 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar.
Wie te maken heeft met welke vorm van geweld dan ook kan ook altijd terecht bij de huisarts.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.