Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hogeschool Tio: ‘Online lesgeven? Wij zijn er geen voorstander van’

Stages in het buitenland, vliegvakanties, Nederlandse campings die eerst dicht zaten en daarna de toestroom nauwelijks aankonden. Op Hogeschool Tio in Hengelo hielden ze het de afgelopen maanden allemaal nauwlettend in de gaten. De school leidt onder meer studenten op voor toerisme en dienstverlening. Vestigingsmanager Maurice Krabbenborg was vrijdag 16 oktober te gast bij 1Twente Vandaag.

Hogeschool Tio telt zeven vestigingen in het land en kent een groeiend aantal opleidingen op het gebied van economie, ondernemerschap en recht. Het begon een halve eeuw geleden allemaal in Hengelo met een toerismeopleiding. De school is altijd klein gebleven en dat is in deze crisis vooral een groot voordeel, aldus Maurice Krabbenborg: “Wij hebben 150 leerlingen, terwijl Saxion er 23.000 telt. Ga er maar aan staan, als je die studenten allemaal in de klas wilt blijven lesgeven én die 1,5-metermaatregel wilt handhaven. Bij ons kan dat. De lokalen zijn zelfs zo groot dat we makkelijk twee meter kunnen aanhouden. Net als alle andere hogescholen moesten wij dit voorjaar ook overschakelen op online lessen, maar we zijn blij dat we nu gewoon fysieke lessen kunnen blijven geven.”

De leerlingen zijn er ook content mee. Krabbenborg komt met een sprekend voorbeeld: “Toen een Saxionleerling in augustus op school wilde beginnen en daar te horen kreeg dat het weer een jaar vol online lessen zou gaan worden, heeft hij zich snel laten overschrijven naar Tio, omdat wij zo lang mogelijk fysiek les zullen blijven geven. Dankzij deze crisis zal er ook in de toekomst meer online les gegeven gaan worden op Nederlandse scholen, maar wij zijn er geen voorstander van. Wij zweren bij kleine klassen en persoonlijke aandacht.”

““Wij hebben 150 leerlingen, terwijl Saxion er 23.000 telt. Ga er maar aan staan als je die studenten allemaal in de klas wilt blijven lesgeven én die 1,5-metermaatregel wilt handhaven.””

Je zou kunnen zeggen dat Krabbenborg makkelijk praten heeft; met een collegegeld van 20.000 euro per jaar is Tio niet voor iedereen weggelegd en zo houd je de school vanzelf ‘klein’. Het schoolhoofd bestrijdt dat echter: “Studenten kiezen heel bewust voor Tio. Een aantal zal het makkelijker kunnen betalen, maar ook minder draagkrachtige leerlingen kunnen voor Tio kiezen dankzij het collegeldkrediet, waarbij ze de lening over 30 jaar terugbetalen.”

Leerlingen van Tio lopen hun stage over het algemeen in de zomermaanden, het toeristische seizoen. Dit jaar vielen er nogal wat stages uit, met name in verre buitenlanden, maar Krabbenborg zag weinig studenten in de problemen komen: “Voor een aantal van hen kon een vervangende stage worden geregeld en sommige leerlingen hebben in plaats van stagelopen lessen gevolgd in de zomer. Die stage kunnen ze dan lopen als het weer mogelijk is. En voor komende zomer ziet het er nu al prima uit. In de verwachting dat we corona dan goeddeels de baas zijn, hebben we nu al voor ruim vijftig leerlingen stageplekken weten te regelen. Een groot aantal daarvan in ons eigen land.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.