Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo kleurt twee weken lang oranje en dat heeft niets met de verjaardag van de Koning te maken

20231123 Orange the World graffiti
Kunstenaar Martijn Sak maakte een oranje graffiti kunstwerk voor het stadhuis
Beeld: Inger Bosman

Vanaf 25 november zul je twee weken lang de kleur oranje overal tegenkomen. Het is onderdeel van de wereldwijde actie van de Verenigde Naties ‘Orange the World’. Deze campagne is er om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Van kaarsen tot aan een compleet verlichte brug: de kleur loopt als ‘oranje’ draad door Almelo.

In meer dan honderd landen kleuren gebouwen oranje vanaf zaterdag 25 november. Niet zomaar een datum: dat is de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Almelo doet voor de derde keer mee. De campagne duurt tot 10 december.

Oranje kaars

De campagne wordt op zaterdag afgetrapt door wethouder Eugène van Mierlo op het stadhuis. Hij neemt als eerste de oranje kaars in ontvangst. De hele dag zullen de Soroptimisten, leden van de vrouwenorganisatie in Almelo, die kaarsen uitdelen op de markt. Om daarbij informatie te geven over de campagne.

icon_main_info_white_glyph

Waarom oranje?

Omdat het de kleur van de zonsopgang is. Het staat voor dageraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen. Daarom koos de organisatie voor deze kleur.

Nog meer oranje

De Egbert Gorterbrug bij het stadhuis kleurt oranje van 25 november tot en met 10 december. Ook in de kroeg en andere horecagelegenheden is het oranje terug te zien in bierviltjes. Op donderdag 7 december is er een debat in Bibliotheek Almelo over geweld achter de voordeur. Ook heeft de graffitikunstenaar Martijn Sac het muurtje voor het stadhuis bewerkt.

'Veilig, overal en altijd'

“Op heel veel plekken in de wereld, maar ook in Nederland, hebben vrouwen het moeilijk. Gewoon omdat ze vrouw zijn”, zegt Wilma Verstappen van Soroptimisten Almelo. Elke acht dagen sterft er in Nederland een vrouw door dodelijk geweld. Orange the World heeft dit jaar het thema ‘Veilig, overal en altijd’, omdat geweld tegen vrouwen en meisjes op veel plekken gebeurt. Van seksistische grappen tot femicide.

icon_main_info_white_glyph

Soroptimisten Almelo

De wereldwijde organisatie ‘Soroptimist International’ heeft over de hele wereld clubs. Het woord soroptimist komt van de twee Latijnse termen ‘soror’ dat zuster betekent en ‘optimum’ dat beste betekent. De organisatie zet zich in voor verbetering van de levens en posities van vrouwen en meisjes. In Almelo is de club in 1985 begonnen. “Het zit misschien in de naam dat het nog niet alom bekend is”, zegt Verstappen van de Almelose club.

De piramide van geweld tegen vrouwen

"De campagne in Nederland gaat uit van een piramide van Emancipator”, zegt Verstappen. Die organisatie wil gendergelijkheid bereiken en zegt dat dat alleen kan als mannen ook veranderen. Met de piramide wil de mannenemancipatieorganisatie laten zien dat ‘geweld tegen vrouwen wordt genormaliseerd’ in andere contexten. “Het begint aan de onderkant met seksistische grappen, homofobie of denigrerende kleedkamerpraat over vrouwen. Daar willen we aandacht voor vragen. Vanaf de basis met mannen en vrouwen samen geweld terugdringen”, aldus Verstappen.

Lees verder onder de afbeelding.


20231124 Emancipator nieuwe piramide
De Piramide van stichting Emancipator mannen
Beeld: Emancipator

Hulp

Heb je hulp nodig? Bel 112 voor spoed of bel 0900-8844 voor geen spoed, maar wel politie). Denk je aan zelfdoding? Bel dan met 113 voor zelfmoordpreventie. Bij de volgende instanties kun je (huiselijk) geweld melden:

  • Centrum Seksueel geweld: 0800-0188
  • of neem contact op met Veilig Thuis
  • of het meldpunt van uw gemeente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.