Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Almelo PVV grootste, NSC tweede: ‘Uitslag die ik niet zag aankomen’

20231123 PVV VVD almelo beijenhof stoteler
VVD-fractievoorzitter Yvonne Bijenhof en PVV-fractievoorzitter in de raadzaal van Almelo
Beeld: Bjorn van den Elst

Ook in Almelo kreeg PVV de meeste stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen: ruim 30 procent. In Twente pakte vooral NSC de winst. Behalve in Almelo en Twenterand, daar werd PVV de grootste. VVD moest vooral inleveren. “De kiezer heeft gesproken”, zegt fractievoorzitter van VVD Almelo Yvonne Bijenhof.

De Almelose PVV’er Sebastiaan Stöteler noemt het een mega overwinning: “Monsterlijk zou ik willen zeggen. Ik heb er geen woorden voor.” De PVV-fractievoorzitter had de uitslag stiekem wel verwacht. “De afgelopen jaren daalden we eigenlijk steeds. We zaten eindelijk een keer voor de verkiezingen nog in de lift.”

'Gewoon balen'

Het aantal VVD-stemmers in Almelo is bijna gehalveerd vergeleken met 2021. “Het is een uitslag die ik niet zag aankomen”, zegt Bijenhof. Ze had gehoopt dat VVD de grootste partij werd. Die vlieger ging niet op. “Ik ben trots op hoe wij het gedaan hebben en op hoe Dilan het gedaan heeft. Verder is het gewoon balen.” Volgens de VVD’er heeft de partij niet voldoende geluisterd naar wat er speelt in de samenleving. “Nu moeten we nog beter onze voelsprieten uitzetten en kijken waar mensen zich zorgen over maken en wat we eraan kunnen doen in de politiek.”

Tweede Kameravontuur voorbij

De VVD fractievoorzitter is ook Tweede Kamerlid. In september kwam er automatisch een plekje vrij toen een VVD’er opstapte. Dat korte avontuur is voorbij, omdat ze niet hoog genoeg op de kandidatenlijst voor deze verkiezingen. Na 5 december moet ze vertrekken. De dag erna wordt de nieuwe kamer geïnstalleerd. “Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit de afgelopen maanden heb mogen meemaken. Echt een eervolle baan. Ik was graag doorgegaan.”

Lees verder onder de afbeelding.


20230912 beëdiging Yvonne Bijenhof
Bijenhof bij haar beëdiging als Tweede Kamerlid
Beeld: VVD

'Beste voor het land'

Dat mensen zich zorgen maken, kan Stöteler zich voorstellen: “Als de rollen waren omgedraaid, had ik mij grote zorgen gemaakt. Verschil van meningen en inzicht mogen er zijn in een democratie. Mensen kunnen wat mij betreft gerust zijn. We willen het beste voor het land. Het verschil zit in de route.”

Almelose gemeenteraad

Hoe de landelijke verkiezingsuitslag invloed gaat hebben op de volgende gemeenteraadsverkiezingen, moet zich nog uitwijzen. “Ik hoop dat die 30 procent die nu op de PVV heeft gestemd diezelfde stem uitbrengt in 2026”, aldus Stöteler. Bijenhof zegt dat het in eerste instantie niets zal betekenen: “De verkiezingen zijn nog 2 jaar weg. Er liggen nu nog grote plannen voor Almelo. Daar ga ik vol voor.”

Grote verschuiving

Het stemgedrag in Almelo is aanzienlijk veranderd bij deze landelijke verkiezingen. Ruim 30 procent van de Almelose stemmen ging naar PVV. Dat is het dubbele ten opzichte van 2021. Met afstand op de tweede plek staat nieuwkomer NSC met bijna 23 procent van de stemmen. VVD staat nu op de derde plek met 11 procent van de stemmen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was VVD nog de grootste in Almelo: 20 procent stemde toen voor die partij. De opkomst was dit jaar ongeveer gelijk met de vorige verkiezingen: 72,7 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.