Enschede
Cultuur
Interview
Video

Leo Harmonie en Muziekcorps Schutterij gaan verder als Stadsharmonie Enschede

De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie en het Muziekcorps Voormalige Schutterij zijn gefuseerd tot de Stadsharmonie Enschede. Beide muziekcorpsen kampten met langzaam dalende ledenaantallen, maar de blijdschap overheerst, zei kersvers voorzitter Kees Bosman in 1Twente Vandaag.

Die blijdschap geldt niet alleen de voorzitter. “Beide verenigingen hadden te weinig mensen om een orkest overeind te houden. De toekomst was in gevaar.” Met de fusie staat er weer een volwassen orkest.

Ledental verdubbeld

Het ledental van beide oeroude verenigingen - de Leo Harmonie werd in 1893 opgericht, het muziekcorps van de schutterij drie jaar daarvoor - verdubbelt. Daarmee kan er weer fatsoenlijk gerepeteerd en opgetreden worden. Tenminste…

Feitelijke start laat nog even op zich wachten

“Op 7 november stond een eerste concert gepland als nieuwe vereniging”, vertelde Bosman, “maar dat kan in verband met corona helaas niet doorgaan.” Tijdens het interview was het nog de vraag of repeteren wel mogelijk is, inmiddels lijkt ook dat voorlopig opgeschort te moeten worden. De feitelijke start van de Stadsharmonie Enschede laat daarmee nog even op zich wachten.

DSCF2114
Kees Bosman: "Blijdschap overheerst." © Ernst Bergboer

Oubollig imago klopt niet

Harmonieën kampen, volgens Bosman, met een oubollig imago van oude mannen met blaasinstrumenten. Dat, en het feit dat het verenigingsleven zoals dat ooit bestond is ingehaald door een druk individueel bestaan vol keuzes over sport, school en internet, zorgt ervoor dat de aanwas van nieuwe leden niet meer vanzelfsprekend is.

Samenwerking Het Palet en Muziekschool

De nieuwe harmonie heeft de handen ineen geslagen met basisschool Het Palet en de muziekschool. Bosman: “Dat oubollige imago klopt niet. We hebben best veel jongere leden. Kinderen die een muziekinstrument in handen hebben en daar nog geluid uit krijgen ook, vinden dat vaak hartstikke leuk.” Met de samenwerking met Het Palet en de muziekschool en de fusie hoopt de nieuwe-oude vereniging een stevig fundament voor de toekomst te hebben gelegd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.