Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester kiest en continue doorloop: stemmen is begonnen in Almelo

20231122 stembureau gemeentehuis Almelo
Beeld: Bjorn van den Elst

Ook in Almelo gingen de stembureaus vanmorgen in alle vroegte open. De eerste kiezers meldden zich al meteen om hun stem uit te brengen in een van de ruim 30 stembureaus in de gemeente. Ook bij gemeenschapscentrum ’t Aahoes in Aadorp en bij het Kulturhus in Bornerbroek liepen direct na opening de eerste vroege vogels binnen.

In de kleinere plaatsen rond Almelo is de opkomst traditioneel hoog, tot wel 80 procent in kleine kernen als Aadorp en Bornerbroek. Later meer over de Tweede Kamerverkiezingen en wat Almelo stemt.

Voor opening al eerste mensen

In het Kulturhus van Bornerbroek stonden voor de opening om half 8 de eerste mensen al voor de deur. De verwachting is dat het de hele dag druk gaat zijn. "Het loopt continu door. De opkomst is altijd goed hier, vaak wel 80 procent", zegt voorzitter Petra Tangena, die verder meldt dat het stemlokaal ruim is bezet met vrijwilligers. "Normaal zitten we met vijf mensen op het stembureau, nu zijn dat er zeven."

“Het is heel belangrijk dat jonge mensen stemmen”

Ook in Aadorp stonden de eerste mensen voor half 8 al voor de deur te wachten. De Aadorpse Mona Al Aboody (22) is voorzitter van het stembureau 't Aahoes: "Het loopt mooi door. We zitten al op 225 mensen die hebben gestemd." Aadorp dorp telt ongeveer 1.500 inwoners. "We gaan ervan uit dat 1.000 mensen komen stemmen. In het dorp zijn er best veel stemgerechtigden, ongeveer 1.000, omdat de bevolking hier iets ouder is." Op de vraag of Al Aboody zelf gaat stemmen antwoordt ze: "Absoluut! Het is heel belangrijk dat iedereen gaat stemmen, ook jonge mensen. Die zijn wel de toekomst." Onder de stemmers in 't Aahoes bevond zich ook waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld.

20231122 Burgemeester stem Almelo
Waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld brengt stem uit in Aadorp
Beeld: Gemeente Almelo

Nek-aan-nekrace

Bij de vorige verkiezingen kwam 73,5 procent van de Almeloërs opdagen om te stemmen. VVD werd de grootste en PVV werd tweede. Toch zitten nu VVD, Lokaal Almelo Samen (LAS), CDA en D66 in de coalitie. Momenteel is het in de landelijke peilingen een nek-aan-nekrace tussen PVV en VVD. In hun kielzog varen GL/PvdA en NSC.

Kijk hier waar je kunt stemmen in Almelo vandaag. Stemmen kan tot 21.00 uur bij elk stembureau.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.