Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Kortenhoeven: ‘Als er geen geschikte locaties zijn in Wierden, kun je er geen windturbines neerzetten’

Wethouder richard kortenhoeven gemeente wierden
Richard Kortenhoeven, wethouder gemeente Wierden
Beeld: Twente FM

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wierden wijzen geen zoekgebieden voor grote windturbines aan. “Dat besluit is genomen op basis van het technisch en ecologisch onderzoek, dat adviesbureau Witteveen & Bos heeft uitgevoerd”, zegt wethouder Richard Kortenhoeven in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Maandag 20 november wordt dat besluit uitgelegd aan belangstellenden tijdens een open huis over windenergie.

De gemeente kreeg van de provincie tot 1 januari uitstel om onderzoek te doen naar zoekgebieden voor windturbines om haar windbeleid vorm te geven. “Op basis van het onderzoek door het adviesbureau en op basis van de gesprekken die we hebben gehad met inwoners, met belangenorganisaties en met natuurorganisaties, hebben we gezegd dat in Wierden geen windmolens mogelijk zijn. Dat hebben we nu naar buiten gebracht”, aldus Kortenhoeven.

“Onderzoek wijst uit dat je maar op één plek uitkomt, en dat is het Wierdense Veld, een Natura 2000 gebied”

“Onderzoek wijst uit, dat je op basis van 1000 meter afstand tot woonkernen en 500 meter tot woningen, maar op één plek uitkomt, en dat is het Wierdense Veld, een Natura 2000 gebied”, stelt de wethouder. “Als er geen geschikte locaties zijn in de gemeente Wierden, kun je er geen windturbines neerzetten. Zo simpel is het. Als college maken we een pas op de plaats.”

In het radio interview geeft Kortenhoeven aan niet afwijzend te staan tegenover kernenergie

Uitdagingen

“In onze gemeente hebben we al te maken met enorme uitdagingen, waarbij de vraag naar ruimte een belangrijke rol vervult”, zegt Kortenhoeven. “Landbouw, natuur, ruimte voor woningbouw en bedrijven, infrastructuur en niet te vergeten de waterwinning door Vitens in onze gemeente voor een groot deel van Twente vraagt ons om keuzes te maken. We kunnen niet alles.”

Open huis windenergie

De gemeente houdt maandagavond 20 november 2023 een open huis over windenergie. Inwoners en de gemeenteraad worden geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek door adviesbureau Witteveen & Bos. Daarnaast licht de gemeente ook het advies van het college richting gemeenteraad toe. Er is gelegenheid tot stellen van vragen. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het open huis is in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Wierden en begint om 19.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.