Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pirouettes draaien op ijs in de binnenstad: derde editie Almelo On Ice komt eraan

MG 2068 Bew
Vrolijke gezichten tijdens Almelo On Ice in 2022
Beeld: Bjorn van den Elst

Een pirouette draaien, wedstrijdjes wie het snelste is of toch onzeker schuifelen achter een krukje op het ijs: het kan en mag allemaal tijdens Almelo On Ice. Sportbedrijf Almelo en gemeente Almelo organiseren vanaf 8 december de derde editie van het schaatsfestijn in de binnenstad.

Vooruitblik

“We zijn druk bezig met de voorbereidingen”, vertelt Sander ten Tusscher van Sportbedrijf Almelo. Begin december zal de schaatsbaan geopend worden op het Marktplein. In 2022 vond de eerste editie van Almelo On Ice plaats. “We zijn er mee begonnen na corona. We hebben toen meteen twee edities georganiseerd. In de voorjaarsvakantie en in de kerstvakantie.” Tijdens de laatste editie waren er maar liefst 10.000 liefhebbers te vinden op het ijs. Ten Tusscher hoopt dat het dit jaar weer zo’n succes mag worden, maar dat is volgens hem afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de weersverwachting. “Maar, in december kan je de hele maand vrij parkeren in de binnenstad. Ik verwacht dat dat nog wel een boost gaat geven aan het evenement.”

Schoolschaatsen

Omdat Sportbedrijf Almelo het schaatsevenement samen met de gemeente organiseert, was het volgens de gemeente van belang dat er ook een maatschappelijk oogpunt aan het feest verbonden zat. “Daarom organiseren we 11 dagen lang schoolschaatsen", begint ten Tusscher. “Basisschoolkinderen mogen dan gratis het ijs op en het zit bomvol. Meer dan 2000 kinderen verdeeld over 21 basisscholen komen schaatsen.”

Curlen

Van 11 tot en met 15 december wordt de schaatsbaan omgetoverd tot een curlingbaan. “Almelose bedrijven kunnen zich aanmelden voor de Kracht Curling Cup”, vertelt ten Tusscher. “Maar, we sluiten bedrijven vlakbij Almelo niet buiten hoor.” Er is plek voor 50 bedrijven en het aantal inschrijvingen staat tot nu toe op 35 deelnemers. “Het gaat goed met de aanmeldingen”, constateert Ten Tusscher.

Veel van de bedrijven van vorig jaar hebben zich dit jaar opnieuw aangemeld voor de curlingwedstrijd. Elk bedrijf speelt één avond. De nummers 1 en 2 per avond gaan door naar de finale op 18 december, om daar vervolgens om de grote beker te strijden. Ten Tusscher begint te lachen wanneer hij over de curlingwedstrijd begint. “Meer dan de helft heeft nog nooit een curlingsteen vastgehouden. Dat zorgt voor hilarische momenten. Naast de stenen, vliegen er ook wel eens beentjes de lucht in.”

De Almelose bedrijven strijden dus om een grote beker waarop een naamplaatje gemaakt wordt met de naam van het bedrijf. “Het is echt een grote beker, een flinke jongen. De Champions League is er niks bij”, grapt ten Tusscher. “Ik moet wel de titel verdedigen”, vervolgt ten Tusscher lachend. “Vorig jaar hebben mijn collega’s van Sportbedrijf Almelo namelijk de Kracht Curling Cup gewonnen!”

DSC 5813
Kracht Curling Cup
Beeld: Bjorn van der Elst
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.