Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste steen vertelt verhaal van Nederlands eerste school voor apothekersassistentes in Hengelo

De binnentuin van Museum Hengelo is een opvallend item rijker. De steen die hier een kleine twee weken geleden een plaatsje kreeg, is afkomstig uit een bijzonder Hengelo's schoolgebouw: de eerste school in Nederland waar uitsluitend mensen werden opgeleid voor het vak van apothekersassistent. Rikie Elling, voormalig opleidingscoördinator en oud-apotheker in Enschede, was op 13 november te gast in 1Twente Vandaag om te vertellen over de steen en de school.

“Deze eerste steen staat symbool voor de samenwerking tussen de Twentse apothekers en de school, die destijds door de gezamenlijke apothekers werd opgericht", vertelt Elling. "De opleiding kwam in 1976 tot stand om de afstand tussen het werkveld en de opleiding tot apothekersassistent te verkleinen. Tot 1994 zijn in het gebouw aan de Balistraat in Hengelo ruim duizend apothekersassistenten opgeleid. Het merendeel vrouwen."

icon_main_info_white_glyph

Dochters

Tot ver in de vorige eeuw leidden apothekers hun eigen assistenten op. Waarom het vrijwel altijd vrouwen waren, is niet geheel toevallig: "In de negentiende eeuw waren het vaak de dochters van de apothekers die meehielpen en het vak zo in de praktijk leerden. Daarbij waren vrouwen vaak wat netter in dit precieze werk dan mannen. In de twintigste eeuw zag je trouwens dat mannen met interesse in het apothekersvak vaak drogist werden."

Rijkssubsidie

In 1965 bepaalde de overheid dat het beroepsonderwijs beter gestructureerd moest worden; instellingen konden een rijkssubsidie aanvragen en Twentse apothekers hebben met behulp van dat geld deze school opgericht, vertelt Elling. “Een grote groep apothekers uit deze regio was werkzaam op de school. Dat waren veelal mensen met een eigen praktijk, die daarnaast een paar uur per week lesgaven. Maar er waren er ook bij die zich volledig richtten op het onderwijs, zoals ik”, vertelt Elling. De Enschedese was er opleidingscoördinator en schreef ook lesboeken voor de school.

Tandtechnisch laboratorium

In de jaren negentig werd de opleiding onderdeel van een overkoepelend mbo-college en tegenwoordig maakt de opleiding tot apothekersassistent deel uit van het aanbod aan ROC van Twente. In het voormalige schoolgebouw aan de Balistraat is tegenwoordig een tandtechnisch laboratorium gehuisvest.

231114 eerste steen hengelo
De eerste steen werd onthuld door apotheker Erik Mijnhardt. Zijn vader was in 1976 een van de initiatiefnemers van het schoolgebouw.
Beeld: Museum Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.