Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gaat de Hengeloër stemmen? 'Dit keer wel, het wordt tijd voor iets nieuws!'

Over een kleine twee weken is het weer zo ver: Tweede Kamerverkiezingen. Op woensdag 22 november wordt iedereen van 18 jaar en ouder in het stemhokje verwacht om een stem uit te brengen. Voelen de Hengeloërs zich gehoord door de politiek? Gaan we überhaupt stemmen en waarop dan? 1Twente ging de stad in met de Stelling van de Week: 'Ik ga stemmen!'

Pieter Omtzigt

“Ja, natuurlijk ga ik stemmen! Als we verandering willen zien, moeten we daar onze stem voor uitbrengen”, zegt Frits Albek, die vorig jaar op plek 5 stond van de kandidatenlijst van Pro Hengelo bij gemeenteraadsverkiezingen. “Je wilt vast weten waar ik op ga stemmen? Dat is Pieter Omtzigt. Meer om de persoon dan om de partij. Ik hoop dat hij de verandering gaat brengen, die Nederland zo nodig heeft."

Een vrouw op het Stationsplein gaat links stemmen: “Ik heb altijd GroenLinks gestemd, voor zo ver ik mij kan herinneren. Politiek interesseert mij niet zo, maar dit is een partij waar ik mij goed in kan vinden. Dit keer wordt het dus de combinatie GroenLinks-PvdA."

“Wij zijn allebei nog net geen achttien, maar onze stem zou ook moeten tellen.”

Duiven

Een man op een bankje voor de Lambertuskerk voert de duiven. Hij lacht: “Het is duidelijk toch? Mijn stem gaat naar Partij voor de Dieren. Da's de enige partij die aan iedereen denkt op deze wereld. En ze denken ook aan de komende generaties. Wij beschadigen nu de toekomst van onze jongeren."

Nieuwe generatie

Die jongeren hebben ook een mening over de politiek. Of in elk geval over hoe zij erbij betrokken worden: “We voelen ons niet vertegenwoordigd door de landelijke politici. Er wordt veel gepraat, maar weinig gezegd. Wij zijn de nieuwe generatie, dus ze zouden ons er best meer bij mogen betrekken.”

Tn svdw stemmen
Lees ook
Dit is waarop Enschedeërs denken te stemmen: 'Ik ben niet links of rechts'

Leeftijdsgrens

Twee jongens van 17 vinden dat de leeftijdsgrens om te mogen stemmen omlaag moet: “Wij zijn allebei nog net geen achttien, maar onze stem zou ook moeten tellen. Volgend jaar worden we achttien, maar dan moeten we waarschijnlijk vier jaar wachten voor we weer kunnen stemmen. Wij doen er ook toe. De stemleeftijd zou van achttien naar zestien moeten gaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.