Verkeer
Stuur appje
Zoek

Youp van 't Hek staat deze week voor het laatst op een Twents podium: 'Zelfs in Rijssen had ik succes'

Youp van 't Hek is bezig aan z'n laatste tournee, toepasselijk genaamd 'De Laatste Ronde'. Daarin doet een van 's lands bekendste cabaretiers vrijwel alle theaters aan waar hij in z'n 50-jarige carrière gestaan heeft. Ook de Twentse fans krijgen de kans hem nog één keer te zien: in september stond hij twee avonden in Schouwburg Hengelo en deze week staat hij maar liefst vier keer in het Wilminktheater in Enschede.

Klapband

1Twente belde woensdag met hem, vlak voor de tweede voorstelling. De avond ervoor stond Van 't Hek met enige spanning op de planken vanwege een voorval een dag eerder: "Ik was op vakantie en zat maandag nog in Italië. Tijdens de terugreis kreeg ik een klapband op de snelweg in een tunnel. Dinsdag stond ik daarom even met m'n mond vol tanden op het toneel, want ik was vrij gestrest. Gelukkig pakte ik de draad snel weer op en heb uiteindelijk met veel plezier de eerste van vier voorstellingen kunnen doen. Na zo'n knal kom je wel weer even met je voetjes op de grond. Gelukkig mankeerde mij niks. Alleen de auto is total loss, maar dan had ie maar geen auto moeten worden."

“Het is hier in Twente goed toeven en spelen. Zelfs in Rijssen heb ik succes gehad, haha.”

Filemoe

Van 't Hek heeft er met ingang van deze show voor gekozen om niet langer na elke voorstelling terug naar Amsterdam te reizen. Hij verblijft deze week in het Intercity Hotel in Enschede: "Scheelt me per dag zo'n 4 uur in de auto zitten. Ik ben een beetje filemoe en ik heb genoeg te schrijven. Verder ga ik deze dagen bij vrienden langs of ik ga even de stad in. In Enschede moet ik altijd even naar Broekhuis. Ik vind dat een prettige boekhandel. En ik heb vanmiddag geluncht bij Café Coberco in de Melkhal."

Beweegbare paaltjes

Een mooie Enschedese anekdote betreft die van de beweegbare paaltjes in het centrum: "Het is al jaren geleden, maar ik was bij zo'n paaltje het centrum ingereden op weg naar de schouwburg. Per ongeluk reed ik even later via een ander paaltje de stad weer uit. Toen ik vervolgens weer terug het centrum in wilde, kon ik lullen wat ik wilde, maar de man die ik via de intercom te spreken kreeg, zei: "U bent Youp van 't Hek niet, want die is al binn'n. Youp van 't Hek is niet zo dom." Uiteindelijk kwam het wel goed, haha!"

Uitverkocht

Sinds 1984 zijn al zijn voorstellingen uitverkocht, ook deze. Wil je Youp dit seizoen nog ergens zien, dan kom je op de wachtlijst. En toch stopt hij ermee nadat hij in februari 70 wordt en enkele maanden later nog een paar keer Carré mag vullen: "Ik vind optreden nog steeds onbedaarlijk leuk, maar je kunt beter 5 jaar te vroeg stoppen, dan 10 minuten te laat. Wat ik straks ga doen? Ik ga eindelijk eens met m'n kinderen en m'n kleinkinderen praten en met mezelf. En ik ga eens wat meer van de wereld bekijken."

'Wij liggen elkaar wel'

De cabaretier gaat de Twentse zalen zeker missen: "Ik was hier altijd graag. Het is hier in Twente goed toeven en spelen. Zelfs in Rijssen heb ik succes gehad, haha. Nee, de Tukkers en ik liggen elkaar wel."

“Ik werd bedreigd door de harde kern van Roda JC. Als burgemeester van Kerkrade heeft hij toen die hooligans uitgelegd dat cabaretiers wel eens een grapje maken.”

Harde kern Roda JC

Nog een anekdote over een bekende import-Tukker, wijlen Jan Mans. De oud-burgemeester van Enschede redde Van 't Hek ooit eens: "Ik werd bedreigd door de harde kern van Roda JC. Als burgemeester van Kerkrade heeft hij toen die hooligans uitgelegd dat cabaretiers wel eens een grapje maken. Toen Mans vervolgens hier burgemeester werd, heb ik altijd een goed contact met hem gehouden."

231108 Youp 2 FOTO Bob Bronshoff
"Ik vind optreden nog steeds onbedaarlijk leuk, maar je kunt beter 5 jaar te vroeg stoppen, dan 10 minuten te laat."
Beeld: Bob Bronshoff
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.