Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse politici op weg naar het Binnenhof: Yvonne Bijenhof (VVD)

Wie zijn de Twentse kandidaat-Kamerleden voor de verkiezingen, later deze maand? Wat zijn hun idealen, wat lonkt er voor hen aan de Haagse horizon en wat heeft Twente daar aan? TwenteFM en 1Twente lichten hun doopceel. In een persoonlijke ontmoeting in het Arboretum in De Lutte en een aanvullend artikel. In deze aflevering: Yvonne Bijenhof, op dit moment fractieleider voor de VVD in Almelo èn ingevlogen Tweede-Kamerlid.

Hoe lang Den Haag al lonkt, valt niet met zekerheid uit digitale bronnen op te maken. Maar sinds haar aantreden als gemeenteraadslid verschijnen er berichten over een hang naar het centrum van de politieke macht van de geboren en getogen Almelose. Bijenhof (57) wil meer. Met een nadrukkelijk regio-liberaal profiel.

Alice in Wonderland

Die Haagse drang vertaalde zich nog geen twee maanden geleden in een plotselinge stap: Folkert Idsinga koos voor Omtzigt’s Nieuw Sociaal Contract en stapte uit de VVD-fractie, Bijenhof nam zijn plaats in. Zij was en is daarmee meer dan verguld: Alice in Wonderland, kind in de snoepwinkel van de democratie. Op de kandidatenlijst van de partij voor de aanstaande verkiezingen is haar een 39ste plaats toebedeeld.

Dat lijkt, als we de peilingen mogen geloven, niet genoeg voor een vervolg. Maar stemmingen in het land zijn grillig en het kan verkeren in de laatste weken voor verkiezingen. Daarbij hangt het er ook maar vanaf of de VVD nòg een regeerperiode is beschoren. In dat geval zal er nog het nodige schuiven in de verdeling van zetels voor Kamer- en kabinetsleden.

Regio-liberaal

Maar àls, dan lijkt Bijenhof een vurig pleitbezorger voor zowel de liberale als de Twentse zaak. Iedereen moet in vrijheid kunnen leven en kunnen zijn wie hij (zij/het) is, maar wel bijdragen aan de maatschappij. De A1/A35 moet breder, de N35 dubbelbaans, net als het spoor naar Münster, en Twentse windmolens en zonneparken komen er alleen bij voldoende draagvlak (ook al moet de energietransitie toch echt). In de regio moeten rap nieuwe woningen komen, vooral voor middeninkomens.

Lees verder onder de afbeelding.


Yvonne Bijenhof VVD
VVD-fractievoorzitter in Almelo Yvonne Bijenhof is sinds half september ook Tweede-Kamerlid en wil dat graag blijven.
Beeld: Niels Wesselink

Bijenhof legde, na de Haagse stap, haar functie als onderwijsmanager bij het ROC van Twente neer. Maar ze voelt zich thuis ‘op het snijvlak van onderwijs en economie’. Opleiding en arbeidsmarkt, of: talentontwikkeling. “Ieder mens heeft talent en dat moet je optimaal benutten. Soms doen mensen dat uit zichzelf, soms moet je een handje helpen.” Als het aan haar ligt, geldt er straks een werk- en opleidingsplicht voor mensen in de WW en in de bijstand.

Ze was daarnaast adviseur van voormalig Twente-Boardvoorzitter (destijds ook bestuursvoorzitter van het ROC van Twente) John van der Vegt en bestuurssecretaris bij dat Twentse samenwerkingsverband van overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen. Met ‘bruto Twents geluk’ als belangrijkste doelstelling, wat zich vooral vertaalt in klassieke thema’s als economische ontwikkeling en kansen op werk en welvaart.

De kracht van de regio

Twente is te bescheiden, vindt Bijenhof. Of: dat vindt ook Bijenhof, want hoe vaak is het al niet gezegd. Het zal de volksaard zijn; die slijt langzaam, kennelijk. “Twente doet het economisch hartstikke goed.” Bijenhof refereert aan het rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur ‘Elke regio telt’. Maar daarin wordt toch vooral geconcludeerd dat landstreken langs de noord-oostgrenzen kampen met stevige van sociaal-economische achterstanden.

Dat ‘economisch hartstikke goed’ van Bijenhof heeft zich vooralsnog niet vertaald in een bredere welvaart. Of in dat ‘bruto Twents geluk’. Maar we moeten meer uitgaan van de kracht van de regio, zegt ze. “En regionale kandidaten weten wat die is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.