Verkeer
Stuur appje
Zoek

“Mocht het een Omtzigtje worden, dan moet dat zo zijn”

Hadassa Meijer Ernst Bergboer
Hadassa Meijer (CU) in een eerder uitzending van 1Twente Vandaag
Beeld: Ernst Bergboer

De trek vanuit de Enschedese raadszaal naar Haagse blauwe zetels is groot. Na Joost Nijhuis (VVD, Janarthanan Sundaram (D66), Erwin Versteeg (Groep Versteeg) en Marianne Schouten (GroenLinks), geeft ook ChristenUnie raadslid Hadassa Meijer te kennen op de landelijke kieslijst te staan. Op een onverkiesbare plek, maar dat is bewust.

Meijer, die na een pauze voor een tweede periode in de Enschedese raad zit, is gevraagd voor de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen van haar partij. “Ik heb meteen gezegd dat ik dat wel wilde, maar dan op een plekje in het rechterrijtje. Ik hoef niet uit Enschede weg”, zei Meijer in 1Twente Vandaag. Alleen in het geval Meijer onverhoopt toch een stemmenkanon wordt, zoals plaatsgenoot Pieter Omtzigt voor elkaar bokste - wordt een gang naar Den Haag realiteit. "Dan moet het zo zijn. Maar ik ga niet uitgebreid campagne voor mezelf voeren."

Het raadslid is evengoed wel blij met die plek op de CU-lijst. “Het biedt weer meer mogelijkheden om in Den Haag aandacht te vragen voor Enschede en Twente. De afstand Den Haag - Enschede is toch groot.” Wie op zo’n kandidatenlijst staat, wordt vaker gevraagd om op te draven bij partijbijeenkomsten en overleggen met ministeries. Wat dat betreft juicht Meijer de belangstelling van Enschedese raadsleden voor een zetel in het parlement toe.

Als het aan Meijer ligt, gaat dat Enschedese verhaal vooral over sociaal-economische vraagstukken en de verdeling van rijksgelden voor steun aan de meest kwetsbaren in onze samenleving. “Daar ligt nog een grote uitdaging”, zo verwoorde ze het diplomatiek. Als het om de ChristenUnie gaat, dan is Bert Tijhof - nu wethouder in Rijssen - de hoogstgeplaatste Tukker op de lijst die dit soort Twentse belangen kan behartigen. Tijhof staat als nummer elf op de lijst.

Wat de reden is van het Enschedese stormloopje op Kamerzetels weet Meijer ook niet. “Misschien is Enschede een goede kweekvijver?” Dat zou maar zo kunnen. De spanning tussen de ambities van de stad en de economische werkelijkheid is groot. Het kan aardig knetteren in de Enschedese raadszaal. Of die druk politieke diamanten oplevert, zal na maart volgend jaar moeten blijken. Dan zijn de Tweede-Kamerverkiezingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.