Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo moet verder met minderheid in de gemeenteraad: ‘Het is wel even slikken’

20231108 stadhuis en gelici
Beeld: 1Twente / Gemeente Almelo

Omdat raadslid Robin Gelici uit de fractie van LAS is gezet en zijn zetel meeneemt, heeft de coalitie in Almelo nu een minderheid met 17 zetels. Wat betekent dat voor de rest van deze raadsperiode?

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 werd er een coalitie gevormd met vier partijen: Lokaal Almelo Samen (LAS), VVD, CDA en D66. Het werd een krappe meerderheid: 18 van de 35 zetels. De oppositiepartijen hebben er samen 17. Doordat er nu een zogeheten ‘minderheidscoalitie’ is, wordt het mogelijk een uitdaging om meerderheden te krijgen bij voorstellen.

Fractie Gelici

Gelici is dinsdag uit de LAS gezet, omdat hij volgens de fractie de ene na de andere fractievergadering oversloeg. “Het was een onwerkbare situatie”, zegt Kampman. Gelici laat zijn zetel niet achter bij LAS: “Ik ben een gekozen volksvertegenwoordiger. Mensen die op mij hebben gestemd wil ik niet teleurstellen”. Hoewel hij in 2022 op de achtste plek stond van de LAS-lijst, kwam hij met 399 voorkeurstemmen toch in de raad. Hij gaat nu solo verder met ‘Fractie Gelici’.

20231108 raadslid Almelo Gelici
Lees ook
Almeloos raadslid uit fractie gezet: coalitie nu in de minderheid

Geen oppositie voeren

Fractievoorzitter van LAS, Louis Kampman verwacht vooralsnog geen problemen: " Komende raadsperiode gaat het geen probleem vormen, geloof ik niks van. De coalitie heeft behoorlijk veel steun. Bij beslissingen geldt er vaak een overgrote meerderheid.” Gelici zegt geen oppositie te gaan voeren na zijn vertrek: “Het heeft geen invloed, ik kan mij vinden in het coalitieakkoord.”

Vaker gewisseld

Het is niet de eerste keer dat Gelici wisselt van partij. Eerder zat hij bij het CDA waar hij vertrok door onenigheid tussen de partij en Pieter Omtzigt. Dorien Wind zat samen met hem in de fractie. Zij herkent zich niet in de problemen die LAS wel ondervond: “Hij was redelijk goed aangehaakt. Ik heb geen bijzonderheden op te merken.” Voordat Gelici zich aansloot bij het CDA, kwam hij op 23-jarige leeftijd in de raad namens de SP. Dat was in maart 2014.

'Even slikken'

Ook coalitiepartij CDA denkt dat een minderheid geen problemen gaat opleveren bij voorstellen in de raad: “Het is wel even slikken. We zijn redelijk goed op elkaar ingespeeld als raad. Als we het in de coalitie niet voor elkaar krijgen, proberen we zoveel mogelijk de samenwerking op te zoeken”, aldus Wind.

Versnipperde raad

De gemeenteraad in Almelo bestaat met de nieuwe eenmansfractie uit 16 partijen. Alleen Den Bosch heeft er zoveel. Wel is dat een grotere raad met 39 zetels. Dat maakt Almelo een van de meest verdeelde gemeenteraden van Nederland.

De huidige zetelverdeling in Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.