Verkeer
Stuur appje
Zoek

Winkels in Enschede blijven op zondagochtend dicht

Openingstijden winkel
De winkels in Enschede blijven op zondagochtend tot 12 uur dicht.
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede handhaaft de zondag(ochtend)rust. In elk geval voorlopig. Een motie van de PVV dinsdagavond om openstelling vanaf 8 uur mogelijk te maken, haalde het niet. ’s Zondags mogen de winkeldeuren vanaf 12 uur open, en dat blijft zo.

De reden voor dat wat behoudende winkeltijdenbeleid - in de meeste omringende gemeenten geldt een ruime zondagsopenstelling - heeft met coalitieafspraken te maken. Bij de onderhandelingen voor een nieuw College, waar de ChristenUnie deel van uitmaakt, is vastgelegd dat winkels in Enschede vanaf 12 uur open mogen.

‘Een politieke keuze’

“We komen van ver”, zei VVD-wethouder Jeroen Diepemaat, refererend aan een betrekkelijk recent verleden waarin openstelling op zondagen nog veel beperkter was. Hij kan, ook als liberaal, prima leven met het zondagse Enschede anno nu. Zijn tip: wie ’s zondagsochtends gezellig met het gezin wil ontbijten met verse broodjes, doet er goed aan om lekker uit te slapen.

“Maar het is een politieke keuze.” Anders gezegd: als de gemeenteraad anders zou willen, gaan de winkeldeuren op zondag tòch eerder open.

Coalitieafspraak

De gemeenteraad wilde - bij meerderheid - niet. Waar de PVV het betuttelend vindt dat winkels in de grootste stad van Overijssel op zondagochtend pas na de noon open mogen (broodjesverkopende benzinestations uitgezonderd) en Volt-fractievoorzitter Erik Kemp eindelijk antwoord heeft op zijn vraag waarom de campussuper op zondagochtend altijd dicht zit, hielden de coalitiepartijen zich keurig aan de afspraak.

GroenLinks-leidsman Bart Peeters Weem, net vader, richtte zich nog tot Diepemaat met een persoonlijke hulpvraag: of ‘de wethouder van Slaap’ dan nog tips had voor dat uitslapen op zondagochtend. Diepemaat, eveneens vader maar van kinderen die geen baby meer zijn, had er een paraat: “Rustig afwachten, dan komt het vanzelf goed.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.