Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Kate Snellens verbinder tussen bestuur en ambtenarij op stadhuis Oldenzaal

De Hengelose Kate Snellens is vorige week verkozen tot Twentse Jonge Ambtenaar van het Jaar. “Het is een heel grote eer dat ik ten eerste al word genomineerd door m’n collega's en dat ik dan vervolgens ook nog gekozen word als winnaar is helemaal leuk”, vertelt de bij de gemeente Oldenzaal werkzame Snellens bij 1Twente Vandaag.

Haar collega's bij de gemeente hebben Snellens opgegeven voor deze verkiezing, al moest ze zelf uiteindelijk onderbouwen waarom zij de Twentse Jonge Ambtenaar van 2023 moest worden. “Altijd leuk om wat over jezelf te schrijven”, grapt ze. Maar kennelijk heeft ze dat op een dergelijke wijze gedaan, dat de jury overstag ging.

Creatief oplossingen vinden

De 31-jarige beleidsmedewerker sociaal domein heeft de prijs in ontvangst mogen nemen vanwege onder andere haar inzet bij grote projecten, die werden opgetuigd om de coronacrisis het hoofd te bieden en voor de opvang van Oekraïners. Daarnaast prees de jury haar vanwege haar creativiteit bij het vinden van oplossingen.

“Ik vind het leuk om van strategische plannen iets praktisch te maken.”

“Om een voorbeeld te noemen: het viel me op dat we ons wat zorg betreft vooral bezighouden met het kind. Maar in een van mijn projecten heb ik aangemoedigd om breder te kijken. Wat valt er op in de klas of in de school? Op die manier kunnen we efficiënter en effectiever hulpverlening inzetten.”

Snel schakelen

De grote uitdaging van een ambtenaar noemt Snellens het snel kunnen schakelen tussen bestuur en management enerzijds en de collega's op de werkvloer anderzijds: "Je moet als ambtenaar altijd rekening houden met de politieke besluitvorming, maar tegelijk moet je beseffen dat het op de werkvloer moet worden uitgevoerd. Bij het ontwikkelen van beleid moet je het bestuur en het management meekrijgen, maar ook je collega's. Ik vind het leuk om van strategische plannen iets praktisch te maken."

icon_main_info_white_glyph

Van wethouder tot oud-winnaar

De organisatie van deze jaarlijkse verkiezing is in handen van TJA, dat staat voor Twentse Jonge Ambtenaren. Dit is het netwerk voor jonge medewerkers van alle gemeenten in Twente. Ook Waterschap Vechtstromen en Regio Twente behoren tot het netwerk. Ambtenaren jonger dan 35 jaar kunnen zich aanmelden voor deze verkiezing. Uiteraard kunnen ook collega's dit voor hen doen. De jury bestond dit jaar uit Eugene van Mierlo, wethouder in Almelo; Kees Meijer, gemeentesecretaris in Enschede en Ilse Sanders, winnares van vorig jaar. Zij werkt voor de Veiligheidsregio Twente.

Met de jaarlijkse prijsuitreiking willen de gezamenlijke overheden in Twente het vak van ambtenaar onder de aandacht brengen bij een breed publiek. Ook om jonge mensen te bewegen bij een overheid te solliciteren.

Oubollig

Snellens vertelt in elk geval vol passie over haar werk: “Heel snel denken mensen bij een ambtenaar: vroeg op het kantoor, de krant lezen, koffiedrinken en tussendoor een beetje werken, maar dat is het absoluut niet. Dat oubollige, wat vroeger aan het vak van ambtenaar kleefde, is er wel af. Er gebeurt tegenwoordig heel veel binnen de gemeente, op heel veel verschillende terreinen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.