Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo moet je stemmen: cliënten van Twentse zorginstellingen krijgen uitleg

Je paspoort of ID-kaart meenemen, het dichtstbijzijnde stemhokje zoeken en het vakje waar je op wilt stemmen goed inkleuren. De cliënten van De Twentse Zorgcentra, Aveleijn, Estinea en J.P. van der Bent kregen deze week in het Bouwhuis in Enschede uitleg over hoe ze moeten stemmen.

In een zaal van Tafeltje Vier in het Bouwhuis verzamelden zich cliënten met een beperking. “Ik ben blij dat ze hier zijn en verrast hoe goed ze zich hebben ingelezen”, vertelt Marlene Lammertsma van de Twentse Zorgcentra. Lammertsma werkt voor het Bureau Zeggenschap dat ingewikkelde thema’s begrijpelijk wil maken voor cliënten van de zorginstellingen.

Drukke avond

De avond gaat vooral over de basiskennis over het stemmen. De gemeente Enschede is uitgenodigd om te spreken over de Tweede Kamerverkiezingen. Bewoonster Rika vertelt over de werking van het stembureau en Lammertsma sluit de avond af met het thema: ‘hoe je tot je stem komt’.

De cliënten krijgen, zonder invloed uit te oefenen, hulp van het personeel van de zorginstellingen. Die helpt cliënten om door de partijvideo's heen te komen en door de stemwijzer met hen door te nemen.

Informatieavond Twentse Zorgcentra Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend

Belangrijk

In haar toespraak benadrukt Lammertsma hoe belangrijk stemmen is. De verkiezingen zijn op 22 november. “Ik heb al gekeken en wat huiswerk gedaan. Eigenlijk om de rest te helpen als er informatie nodig is”, zegt bewoner Kevin.

Stembureau

Dat de cliënten zin hebben om te stemmen wordt duidelijk uit het enthousiasme van de groep. Mochten ze op 22 november gaan stemmen dan komen ze naar alle waarschijnlijkheid medebewoonster Rika Santhuizen tegen. Rika doet al vier edities aan verkiezingen mee als hulp in het stemhokje. “Ik was de vorige keer om 3 uur ’s nachts thuis. Ik vind het gewoon heel erg leuk om te doen”, aldus Santhuizen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.