Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet alleen naschoolse activiteiten voor Almelose kinderen, ook volwassen doen mee deze week

In Almelo hoeven kinderen niet stil te zitten. En volwassenen ook niet. Op maandag begon namelijk de ‘Open IKC Actief week’. Dagelijks zijn er naschoolse activiteiten voor kinderen van acht basisscholen in Almelo. Normaal gesproken zijn er al wekelijkse activiteiten, maar deze week mogen ouders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes mee kijken.

Bloemschikken, koken en TikTok filmpjes maken. Zomaar een greep van naschoolse activiteiten in Almelo tijdens de Open IKC Actief week. “Er hoeft niet voor betaald te worden. We hebben daar een hele mooie subsidie voor. Almelo is één van de voorlopers op dit gebied”, zegt Anke Kuipers van IKC Actief.

Mediawijsheid

Eén van de activiteiten waar kinderen aan mee kunnen doen, is ‘mediawijsheid’. “Dat is wat meer op techniek gericht”, zegt Kuipers. Bijvoorbeeld een weg uitzetten en dan een robot zo programmeren dat die de weg bewandelt. “Technisch lego kun je ook aan denken.” De activiteiten die deze week op de planning staan, moeten kinderen voor ingeschreven worden. Plekken zijn nog beschikbaar en aanmelden kan via de website van IKC Actief.

icon_main_info_white_glyph

Integraal Kindcentrum (IKC)

Alle organisaties die in een wijk werken met kinderen tot 12 jaar maken deel uit van het Integraal Kindcentrum (IKC). Dit zijn de basisscholen, de peuterspeelzaal, de kinderopvang en welzijnsorganisaties. In Almelo is dat onder andere schoolmaatschappelijk werk van Avedan, de GGD, Kaliber Kunstenschool, Sportbedrijf Almelo en de bibliotheek. Door die samenwerking krijgen kinderen, hun ouders en de overige buurtbewoners meer kansen en mogelijkheden.

Verlengde schooldag

IKC Actief Almelo is kortom de ‘verlengde schooldag’ voor kinderen in Almelo. Wat is dat? “Het naschoolse aanbod. Dat heette voorheen verlengde schooldag. Dat betekent dus een verlenging van de schooldag waarmee wij niet alleen bezig zijn met de basisvaardigheden, maar ook met welzijn, cultuur, techniek en sport”, legt Kuipers uit. De verlengde schooldag heet nu ‘School en omgeving’.

“Samen proberen we voor de kinderen een mooie toekomst te creëren”

Een buitenschoolse opvang is het niet volgens Kuipers: “Je blijft een uur langer op school om aan een activiteit mee te doen. We willen ernaar toe dat het een rijke schooldag wordt waarbij je tot 17.00 uur op school blijft.” De partijen die deel uitmaken van het IKC in Almelo hebben één doel: “Samen proberen we voor de kinderen een mooie toekomst te creëren.” Het is een vast wekelijks aanbod van sport, techniek en cultuur.

Almelo is voorloper

Almelo is één van de 45 gemeenten die voorloopt op het gebied van ‘School en omgeving’. Dat is een initiatief vanuit de overheid met als doel kansengelijkheid onder kinderen en jongeren te vergroten door tijdens hun schooltijd extra activiteiten aan te bieden. Het is een pilot van drie jaar.

Acht basisscholen

De scholen moeten aan criteria voldoen om als voorloper mee te doen aan de pilot, namelijk: er is al naschoolse opvang, er zijn minimaal 800 leerlingen in totaal en het moet om wijken gaan met een achterstandsscore. In Almelo is de nood in ieder geval hoog genoeg voor acht basisscholen. “Deze scholen staan wel echt in de aandachtswijken van Almelo.”

icon_main_info_white_glyph

Scholen die deelnemen aan de pilot

  • De Zegge
  • Het Letterveld
  • St. Egbertusschool
  • De Kubus
  • Step!
  • De Wierde
  • De Bonkelaar Jan Toorop
  • De Compaan Maardijk

Verschil?

Zien we al verschil in Almelo? “We zijn bezig met monitoring om te kijken wat het oplevert”, zegt Kuipers over de pilot. Door de naschoolse activiteiten is het voor kinderen mogelijk om voor het eerst in aanraking te komen met een muziekinstrument. “Hoe mooi is het dan dat wij die kinderen kunnen doorverwijzen naar Kaliber? Met behulp van een jeugdfonds kunnen ze dan deelnemen aan die muzieklessen.”

Na de pilot

Als de pilot na drie jaar een positief resultaat laat zien, wordt IKC Actief structureel bekostigd. “Dat is wel de intentie van het ministerie omdat structureel weg te gaan zetten. En ook samen met die 45 gemeenten ervaringen delen en kijken wat het beste werkt.”

En de middelbare school?

“We zijn nu bezig met het voortgezet onderwijs in Almelo. De bedoeling is om dat op het vmbo in Almelo ook te gaan inzetten.” Dat moet in het nieuwe jaar uitgerold worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.