Hengelo

‘Oversteekvader’ Adri Schols krijgt Groen Lintje voor zijn paddenwerk

Adri Schols is zaterdag in de Houtmaat in Hengelo geeërd met het Groene Lintje, een onderscheiding die GroenLinks Hengelo eens in de zoveel jaar uitreikt. Schols voert een team van mensen aan dat elk voorjaar padden in de omgeving van Hengelo helpt met oversteken tijdens de paddentrek.

Adri schols
Adri Schols is blij met de onderscheiding. © GroenLinks Hengelo

Sissing en Beijk

Met deze onderscheiding zet de politieke partij telkens een Hengeloër in het zonnetje die zich inzet voor een duurzame en groene wereld. In voorgaande jaren ging de onderscheiding naar duurzame bouwer Maurice Beijk en opruimheld Tijmen Sissing.

Adri schols2
Het Groene Lintje ging eerder al naar Maurice Beijk en Tijmen Sissing. © GroenLinks Hengelo

‘Contact met natuur en mensen’

Adri Schols is al jaren het gezicht van de Werkgroep Paddentrek Hengelo. Al zo’n dertig jaar organiseert hij excursies en stuurt hij vrijwilligers aan. Enkele jaren geleden vertelde hij in het blad van de RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen: “Ik ben een natuurliefhebber. Het gaat mij om het contact met de natuur, maar zeker ook het contact met de mensen. In al die jaren dat je dit met elkaar doet, wordt het een soort vriendengroep. Bij dit vrijwilligerswerk ligt mijn hart. Zo lang ik het vol houd en in goede gezondheid blijf, ga ik er mee door. Gelukkig is binnen de werkgroep ook jeugd actief, die mijn werk kan overnemen mocht dat nodig zijn.”

150 dode salamanders

Schols persoonlijke hoogtepunt in al die jaren bij de werkgroep kwam kort na een persoonlijk dieptepunt: “Op de F35, vlakbij de Grolsch Veste, werden jaren geleden veel amfibieën doodgereden rond thuiswedstrijden van FC Twente. De gemeente ondernam aanvankelijk niks ondanks ons aandringen. Toen er na een voetbalwedstrijd 150 salamanders waren doodgereden, heb ik diverse media benaderd. Het verhaal van FC Twente-supporters die amfibieën doodreden werd gretig opgepikt door de media. Hierna werden er wel de maatregelen genomen!”

Die maatregelen behelsden de aanleg van een tunnel, waardoor de padden van de ene kant van het Kristalbad naar de andere kant konden komen, zonder dat ze daarbij het gevaarlijke fietspad hoefden over te steken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.