Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose kunstprijs naar Riet Telgenhof: maatschappijkritisch in oorlogstijd

Herman Krikaarprijs 2023
Riet Telgenhof krijgt Herman Krikhaarprijs uitgereikt
Beeld: Bjorn van den Elst

Riet Telgenhof heeft de prestigieuze Herman Krikhaarprijs 2023 gewonnen. Het project 'Voor je het weet komt je hier niet meer uit’ van de Almelose kunstenares refereert aan menselijk leed in de oorlogsbrandhaarden wereldwijd.

De gekooide portretten van de kunstenares beelden mensen uit die letterlijk gevangen zitten in de ellende om zich heen. Telgenhof had concurrentie van Ineke Hofste met haar doek Container Lines en het werk van fotograaf Hans Bouma. De jury, bestaande uit kunsthistoricus Aldwin Kroeze, beeldend kunstenaar Pier van Dijk en directeur Jozef Kamphuis van Kunstenmakers VOF, had er dan ook een zware dobber aan om een winnaar aan te wijzen, wist projectleider Hilde Klaassen van de Herman Krikhaarprijs te melden. ”Van de 43 deelnemende kunstenaars zijn door de jury 7 deelnemers genomineerd, waarvan er uiteindelijk 3 overbleven. Eigenlijk zijn het allemaal winnaars; er kan er maar één echt winnen. En de keuze viel op een maatschappijkritisch onderwerp.”

Prijzengeld

Dit jaar werd voor het eerst een voorselectie gemaakt. Daarmee steeg het niveau en moest je als deelnemer meer dan ooit met iets goeds komen. Tijdens de uitreiking in Kunsthal Hof 88 mocht Riet Telgenhof bovendien en cheque van 1000 euro in ontvangst nemen. Klaassen: ”Naast een aantal andere aanpassingen in de organisatie was ook het prijzengeld opgeschroefd.”

Picasso

De Herman Krikhaarprijs werd in 2008 in het leven geroepen om het werk van Almelose kunstenaars onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De naamgever was zelf begenadigd kunstschilder en werkte samen met internationaal bekende kunsthandelaren als Kahnweiler, Berggruen en Herstand. Beroende kunstenaars als Chagall en Picasso waren collega's. Tegelijkertijd spendeerde Krikhaar veel tijd aan het promoten van onbekend talenten. Krikhaar overleed in 2010 na een kort ziekbed in het Franse Draguignan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.