Verkeer
Stuur appje
Zoek

Alle toezichthouders van Sportaal nemen ontslag: wat is er loos bij het sportbedrijf van Enschede?

Sportaal logo 1
Beeld: Sportaal

De voltallige Raad van Commissarissen (RvC) van sportbedrijf Sportaal is opgestapt. Het toezichthoudende orgaan van het verzelfstandigde sportbedrijf van Enschede zou een verschil van inzicht hebben gehad met de (tijdelijke) directeur en met de gemeente. Dat staat te lezen in een brief aan de gemeenteraad.

Met het op afstand zetten van het ambtelijke sportbedrijf werd in 2017 Sportaal geboren. Vanuit een B.V. wordt het beheer van alle sportparken, sporthallen en zwembaden geregeld. Maar met de gemeente als de enige aandeelhouder én opdrachtgever zijn Enschede en Sportaal zeer nauw aan elkaar verbonden. Daarom wordt de gemeenteraad ook ingelicht over het reilen en zeilen bij de sportorganisatie.

Alle commissarissen stappen op

De Raad van Commissarissen is het onafhankelijke toezichthoudende orgaan van een bedrijf. Deze adviseert de directie en bestaat vaak uit vakexperts. In een raadsbrief van afgelopen week staat dat de vier leden van de RvC van Sportaal het ontslag is verleend. Daar zouden zij zelf om hebben gevraagd, vanwege een verschil van inzicht met interim-directeur Ricardo Boerkamp en de aandeelhouder, zijnde wethouder Marc Teutelink.

icon_main_info_white_glyph

Vier RvC-leden

De Raad van Commissarissen van Sportaal bestond uit vier leden: voorzitter René Jansen (particulier onderzoeker), Sven Laudy (bedrijfskundige bij Quicken), Melcher Groenendijk (directeur Koopmans Bouwgroep) en Monique van der Geest (eigenaar M13 Personeelsmanagement).

Het verschil van inzicht zou gaan om de governance (de wijze waarop het sportbedrijf wordt bestuurd) en dan met name om de rolopvatting, taken en bevoegdheden van de RvC. Dat is opvallend, omdat die zaken al zijn vastgelegd in het reglement voor RvC-leden en in de zogeheten governance-code.

Antwoorden komen er niet

Veel brede en vage begrippen dus, die vragen om concrete uitleg. Maar die uitleg gaat er niet komen als het aan de betrokkenen ligt. Interim-directeur Ricardo Boerkamp verwijst naar de reactie van de gemeente ("Daaraan heb ik niets toe te voegen"). Voormalig RvC-voorzitter René Jansen noemt wethouder Teutelink ("Wij sluiten ons aan bij zijn aan u gegeven antwoorden").

“We hebben met alle partijen afgesproken dat hetgeen we besproken hebben vertrouwelijk is en dat we dit dus binnenskamers houden”

De wethouder laat bij monde van een woordvoerster weten dat er geen antwoord komt: "We hebben met alle partijen afgesproken dat hetgeen we besproken hebben vertrouwelijk is en dat we dit dus binnenskamers houden."

Wel wordt eraan toegevoegd 'dat het niets te maken heeft met de nieuwbouw van het zwembad' en 'ook gaat het niet over de (financiële) positie van Sportaal'. Overigens staat in de laatste jaarrekening van het sportbedrijf dat een van de belangrijkste taken RvC dit jaar samen met de directeur een lijst met belangrijkste prioriteiten van de organisatie zou gaan opstellen.

Drie petten

Nu er geen commissarissen meer zijn die toezicht houden op het reilen en zeilen bij Sportaal, wordt die rol overgenomen door de enige aandeelhouder. De gemeente Enschede heeft dus voorlopig drie petten op bij Sportaal: sportwethouder Niels van den Berg is opdrachtgever en zijn collega Marc Teutelink aandeelhouder en toezichthouder.

ENSCHEDE AQUADROME 2 20200610 COEN KRUKKERT
Lees ook
Zo wordt de bouw van het nieuwe zwembad in Enschede gebruikt als reddingsboei voor Sportaal

Voordat er een nieuwe RvC wordt samengesteld, komt er een 'aangepaste profielschets' waaraan kandidaten moeten voldoen. Mogelijk zit daar de crux: Sportaal beschikt namelijk al over zulke profielschetsen, is te lezen in het reglement van de Raad van Commissarissen.

Vacature stopgezet

Wat niet in de brief aan gemeenteraadsleden staat - maar wel is genoemd in een e-mail aan werknemers van Sportaal - is dat de zoektocht naar een nieuwe directeur van het sportbedrijf is stopgezet. Dat wil zeggen: de vacature is ingetrokken. In de berichtgeving aan werknemers van Sportaal staat dat het college het volledige vertrouwen uitspreekt in Ricardo Boerkamp. Hij volgde begin dit jaar als interim Bas Morsink op. De oud-directeur van Sportaal is ontwikkelmanager bij Stichting De Nieuwe Rentmeester geworden.

20221129 Bas Morsink Sportaal 1 Twente Vandaag
Lees ook
Nieuwe uitdaging: Sportaal-directeur vertrekt eind dit jaar bij sportbedrijf in Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.