Enschede
Hengelo

'Een coming-out als transgender heeft ook effect op je omgeving'

Deze week staat in het teken van homoacceptatie en diversiteit in Enschede. Tijdens de Regenboogdagen wordt er stilgestaan bij het uit de kast komen en de acceptatie van de lhbt-gemeenschap. Dit weekend worden er allerlei activiteiten en workshops gehouden. Caroliene Ros geeft zaterdag een workshop over Genderidentiteit. In 1Twente Vandaag vertelde ze over haar workshop.

Aanstaande zondag is het Coming-Out Day, een dag waarbij wordt stilgestaan bij het uit de kast komen van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Rondom deze dag organiseert Enschede de Regenboogdagen. Op zaterdag worden er allerlei workshops gehouden: “De workshops die zaterdag worden gehouden hebben alles te maken met de coming-out. Er komt namelijk best wat bij kijken”, zegt Caroliene Ros, die samen met Nathalie Slot een workshop geeft over genderidentiteit en de coming-out.

Ros heeft zelf ook een transitie doorgemaakt: “Ik ben er in mijn jeugd mee geconfronteerd. In mijn tijd was er nog niet zoveel over bekend, want rond die tijd kwamen net de homo’s uit de kast. Over transseksualiteit werd niet gesproken en dat maakte het erg lastig. Ik heb een enorme zoektocht gehad.”

Praktische zaken

Genderidentiteit is het gender dat je jezelf vanbinnen voelt: “Je bent bijvoorbeeld geboren als een man en voelt je vanbinnen een vrouw. Je eigen identiteit komt niet overeen met je geboortegeslacht.” Tijdens de workshop wordt er stilgestaan bij het sociale aspect van de coming-out. “Een coming-out als transgender heeft ook effect op je omgeving, want hoe vertel je het aan je partner? Of hoe vertel je het aan de familie of collega’s?” Aan de hand van casussen en gesprekken wordt er gesproken over de coming-out. Het gaat hier bijvoorbeeld ook om praktische tips die bij een transitie horen: “Naast je omgeving loop je ook tegen praktische zaken aan, want hoe doe je make-up op of waar kun je de juiste maat vrouwenschoenen halen?”, zegt Ros. Ook het medische aspect van de transitie wordt uitgelegd, zoals hormonale behandelingen en het bezoek aan de psycholoog.

DSCF2040
Caroliene Ros: "Een coming-out heeft ook effect op je omgeving" © Ernst Bergboer

Laagdrempelig

Met de workshops willen Ros en haar collega’s het zo laagdrempelig mogelijk houden: “We houden de workshops in een kantoorpand buiten het centrum. Er is een ingang aan de zijkant, zodat je niet zichtbaar bent. Zeker mensen die aan het begin van hun zoektocht staan hebben ze het niet altijd verteld in hun omgeving. Als we bij wijze van spreken de workshop op de Oude Markt hadden gehouden, zou een hele grote groep mensen niet komen opdagen.”

Een overzicht van de workshops is te vinden op de website van de Regenboogdagen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.