Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

‘HersenKronkels’: Gieter Gerrit

Hersenkronkels Patrick olde Nordkamp
Beeld: Niels Wesselink

Menig volwassene wil het volgens mij wel; even terug naar vroeger, naar kind zijn. In Oldenzaal is er deze zaterdag een klimaatmarkt in het kader van de Nationale Klimaatweek. Er zijn vijf ‘Gouden Gieters’ verstopt in ‘het Oldenzaalse groen’. Via het oplossen van een rebus kun je hun locatie vinden. Met mijn jonge collega Roos struinen we de stad door, als tijdverdrijf, tijdens onze lunchpauze.

Natuurlijk vinden we niets. Maar de beloning; een tegoedbon van Tuin Totaal en een paar ‘Oldenzaalse’ sokken, blijft ons ‘triggeren’. Roos heeft intussen ook twee andere locaties uitgepuzzeld; die zijn echter niet op loopafstand. Dus trek ik er na werktijd al fietsend stiekem op uit. Al is het maar om mijn hoofd leeg te maken.

De eerste locatie is de Vlinderhof, in de Oldenzaalse wijk Zuid-Berghuizen. Schitterend zoals dat is aangelegd, ik was er nooit geweest en misschien ook nooit gekomen als deze actie er niet was. ‘Gerrit de Gouden Gieter’ vind ik daar echter niet, wel geniet ik van de mooie vlinderstruiken.

De volgende mogelijkheid is het Kalheupinkpark, een Engelse tuin. Ondanks de afleiding door de overweldigende herfstkleuren stuit ik plots op een ‘Gouden Gerrit’. Het blijkt een kleine versierde gele gieter te zijn die is verborgen in de holte van een oude beuk. Het kind in mij komt bovendrijven.

Wat te doen? Roos wil graag de sokken. En natuurlijk ook de gieter zien. Dus besluit ik hem mee te nemen en bij Oldenzaal Promotie een paar sokken voor haar te kopen. Met de bedoeling om de volgende dag de gieter weer terug te leggen, in de hoop er een kind blij mee te kunnen maken.

Echter, tijdens de poging om ‘Gieter Gerrit’ te retourneren, houden zich allerlei volwassenen op rondom de desbetreffende beuk, met op een bankje zelfs iemand die zit te picknicken. Even verderop sla ik het schouwspel gaande. Met ‘Gerrit’ nog steeds in mijn fietstas, trap ik bij schemer onverrichter zake terug naar huis.

Uiteindelijk toch maar een appje gestuurd (met een foto van ‘Gieter Gerrit’) in de hoop iemand van de initiatiefnemers aan de lijn te krijgen. Dat lukt. Nee, terugleggen hoeft niet. De actie is ook voor volwassenen bedoeld. ‘U heeft hem dubbel en dwars verdiend’.

Dus krijg ik vandaag bij het inleveren van ‘Gieter Gerrit’ ook een paar sokken en een bon van het tuincentrum. Wat zal ik doen? Die bon weggeven of toch een paar tegels wippen in mijn achtertuin, om die wat groener te maken? En dan ’s avonds voor de tv mijn voeten warmen met ‘Oldenzaalse’ sokken? Pff, hoezo hoofdbrekens…

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.