Hengelo
Politiek

Gemeente start proef met ‘groene bushokjes’

Wethouder Claudio Bruggink heeft woensdagavond in de raadsvergadering laten weten dat de gemeente Hengelo een proef gaat starten met sedum op de daken van bushokjes.

11587 sedum
Sedum wordt ook steeds vaker aangebracht op daken van woningen © 1Twente

GroenLinks

Het verzoek voor deze proef is afkomstig van, hoe kan het ook anders, GroenLinks. Fractievoorzitter Jan Evers had de vraag al voor de zomer bij het college neergelegd en vroeg woensdag naar de stand van zaken. Hierop kon wethouder Bruggink hem het volgende vertellen: “Door de bolle dakconstructie zijn de gemeentelijke abri’s langs de hoogwaardige ov-lijn weliswaar niet geschikt, maar we hebben leverancier Exterion Media gevraagd mee te denken over vervanging van een aantal van deze hokjes als proef.”

Busstation

Dat geldt niet voor de daken van de abri’s bij het busstation, die zijn wel plat, maar daar is het probleem dat de dakconstructie die nu nog van glas is vervangen moet worden. Bruggink: “Daarvoor hebben we een offerte aangevraagd. Als we daarover meer duidelijkheid hebben, komen we erop terug.”

Tegen hittestress en luchtvervuiling

Sedum of vetkruid is een plant die meestal wat later in de zomer bloeit. Vlinders en bijen zijn gek op de kleine bloempjes. Op daken aangebracht sedum is momenteel hot in de strijd tegen hittestress en luchtvervuiling: de vetplantjes filteren de vieze stadslucht, houden regenwater vast en zorgen voor de broodnodige biodiversiteit. Bijkomend voordeel is dat mensen die in een flat naast zo’n abri wonen niet meer tegen een grijs dak hoeven aan te kijken, maar er een tuintje voor in de plaats krijgen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.