Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo belanden Enschedese weesfietsen opgeknapt bij Oekraïense vluchtelingen in Gronau

Zo’n 1500 fietsen haalt gemeente Enschede ieder jaar van de stations in de stad. Dat zijn gemiddeld vier fietsen per dag. Ze staan foutgeparkeerd of zijn verweesd. Een deel van de verweesde fietsen wordt opgehaald door Otto Lehle uit Gronau. Hij knapt ze samen met een groep vrijwilligers op en geeft ze aan Oekraïense vluchtelingen die in Gronau zijn opgevangen. “We zorgen ervoor dat ze weer een beetje vrijheid terugkrijgen."

Rijen fietsen staan er in het Enschedese depot aan de Euregioweg. Sommige zijn gestolen, andere stonden foutgeparkeerd en een deel is verweesd. Die laatstgenoemde fietsen gaan deels naar de vluchtelingen in Gronau. "Hier hebben we bijna geen fietsen die we hun kunnen geven", legt Lehle uit. "En een auto wordt hem al helemaal niet. Daarom hebben we een afspraak gemaakt met het depot in Enschede. Zo nu en dan halen we een partij fietsen op. Die knappen we op en geven we aan de asielzoekers. Zij kunnen zich dan makkelijker verplaatsen en hoeven niet telkens op vervoer te wachten.”

“Toen dacht ik: laat ik nou een groot depot vol met fietsen beheren”

De samenwerking begon bij Mario Poorthuis, de projectleider van het Enschedese depot. Hij woont in Gronau en hoorde van de fietsennood in zijn stad. “Toen dacht ik: laat ik nou een groot depot vol met fietsen beheren”, grapt Poorthuis. Hij heeft samen met Lehle het samenwerkingsverband opgezet. “Ik krijg altijd van tevoren een belletje. We zorgen ervoor dat er fietsen klaarstaan. Mochten er onderdelen nodig zijn, geven we die ook.”

Van station naar depot

Het depot in Enschede beheert de gevonden voorwerpen voor de gemeente. Een deel daarvan bestaat dus uit fietsen uit de openbare ruimte die te lang gestald staan. “Na 28 dagen krijgen de fietsen een label", vertelt Poorthuis over hoe ze in het depot terechtkomen. "De eigenaar van de fiets krijgt dan nog twee dagen om de fietsen weg te zetten. Als dat niet is gebeurd dan halen we hem op. De fietsen kunnen hier in het depot aan de Euregioweg worden opgehaald.”

Ook andere bestemmingen

Ongeveer 98 procent van de fietsen vindt geen eigenaar meer. Na drie maand wordt de gemeente er eigenaar van. “Van echte wrakstukken kunnen we niets meer maken. De bruikbare onderdelen halen we eruit en de rest gooien we weg. Een deel van fietsen gaan naar de sociale werkplaats. Ze worden hier opgeknapt en geven we uit aan mensen die krap bij kas zitten en hulp krijgen vanuit de overheid. Ook geven we een deel van de fietsen aan stichtingen. Zo af en toe komt Gronau dan ook fietsen ophalen. Zo geven we de fietsen een goede bestemming.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.