Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse Baanwielrenner Jeffrey Hoogland verbetert tien jaar oud wereldrecord

Baanwielrennen
Beeld: pixabay

Het is hem gelukt, baanwielrenner Jeffrey Hoogland uit Nijverdal heeft het wereldrecord op de kilometer verbeterd. In het Mexiaanse Aguascalientes kwam hij tot een tijd van 55,433 seconden. Hij fietste een gemiddelde van 64.943 kilometer per uur.

De krachtpatser reisde speciaal af naar Mexico om daar op 1800 meter boven de zeespiegel een aanval te doen op het bijna tien jaar oude record van de Fransman François Pervis. Dat stond op 56,303, ook gereden in Aguascalientes.

Hoogland werd al vier keer wereldkampioen op de kilometer en had het wereldrecord op een laaglandbaan al in bezit. Daarnaast heeft hij met Roy van den Berg en Harrie Lavreysen ook het wereldrecord op de teamsprint in handen.

Overal pijn

Op de vraag hoe het voelt zei Hoogland na afloop tegen het AD: "Geen idee. Ik kan nog niet genieten. Ik heb echt overal pijn, maar dat wist ik op voorhand. Het besef is er nog niet, ik moet eerst bijkomen. Door het gejuich wist ik wel dat ik het wereldrecord had. Bijna een seconde sneller, heel vet."

Heel blij

"Het was zo moeilijk na te gaan hoe ik het zou gaan doen. Zelf tijdens de rit dacht ik, ik moet zo gaan vliegen hier, maar het deed net zoveel pijn als op een andere baan. Je verwacht bijna wonderen, maar het was knetterhard fietsen. Maar heel blij met wereldrecord."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.