Verkeer
Stuur appje
Zoek

Saxion Hogeschool schorst in opspraak geraakte docent Rekers (BBB) tot gesprek met leidinggevende

20230913 Jasper Rekers BBB Enschede Artica eigen foto
Beeld: Artica/eigen foto

Hogeschool Saxion schorst docent Jasper Rekers totdat er een gesprek met hem is geweest over de hatelijke tweets die hij stuurde vanaf een anoniem account op X. Dat laat een woordvoerster van de Enschedese hbo-instelling maandag weten aan het ANP. De lessen van Rekers worden overgenomen door een andere docent.

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Rekers, kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen voor de BoerBurgerBeweging, twee jaar lang politici, politieke partijen en andere mensen in de publieke ruimte uitschold. Dat gebeurde gedurende de coronacrisis. Via het anonieme account Verzet op Links noemde hij politici bijvoorbeeld 'kindermishandelaar', 'pharmahoer' en 'van nicht tot nazibitch'. Ook riep hij regelmatig op tot opstanden en tribunalen.

Spijt

Rekers, die op een verkiesbare dertiende plek van de BBB-lijst staat, beloofde na de verkiezingen zijn eventuele zetel niet in te nemen. Eerder bood hij al zijn excuses aan BBB aan en liet hij weten dat de tweets uit een 'donkere periode in zijn leven' komen. "Ik maakte mij ernstige zorgen over de ontwikkelingen in de maatschappij en dat had effect op mijn gemoedstoestand", zei Rekers daarover tegen persbureau ANP. Mochten zijn uitlatingen mensen hebben gekwetst, "dan spijt mij dat ten zeerste", aldus de Saxion-docent.

20230913 Jasper Rekers BBB Enschede Artica eigen foto
Lees ook
BBB-kandidaat uit Enschede trekt zich terug om nazi-tweets

Studenten die les hadden van Rekers, zullen hem voorlopig niet voor de klas zien. Afgelopen week waren er vanwege de herfstvakantie geen lessen, deze week stonden die wel weer gepland. De lessen worden overgenomen door een andere docent. Volgens de woordvoerder vindt een gesprek met de geschorste Rekers de komende week plaats. Daarna beslist Saxion of hij aan kan blijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.