Verkeer
Stuur appje
Zoek

76-jarige Bornenaar acht maanden cel in voor diefstal van bijna een ton van museum

231030 diefstal geld pixabay RALPH
Een 76-jarige man uit Borne is veroordeeld tot een celstraf van acht maanden, omdat hij bijna een ton heeft gestolen van museum Vliegbasis Deelen.
Beeld: Ralph via Pixabay

Een 76-jarige man uit Borne is veroordeeld tot een celstraf van acht maanden, omdat hij bijna een ton heeft gestolen van museum Vliegbasis Deelen. De man was penningmeester van het museum in de buurt van Arnhem en haalde jarenlang geld van de rekening. Wat in 2013 begon met een tankbeurt op kosten van het museum stapelde zich in de loop der jaren op tot een diefstal van in totaal 90.000 euro. De man moet het volledige bedrag terugbetalen.

'Zeer geraffineerd'

Het Openbaar Ministerie had een jaar gevangenisstraf geëist tegen de man. De officier van justitie noemde de manier waarop de man de fraude verborgen hield tijdens de strafzitting 'zeer geraffineerd'. De 76-jarige gebruikte de kennis en ervaring die hij had opgedaan in zijn werk voor een belastingadvieskantoor om jaarrekeningen, de toelichtingen daarop en de verantwoording daarvan, zelf op te maken. Hij deed alsof de jaarrekeningen waren opgemaakt door een accountskantoor.

Als penningmeester had de man beschikking over de rekening van de stichting. Met de pinpas van de stichting nam hij zeven jaar lang geld op bij betaalautomaten en betaalde hij dagelijkse boodschappen, etentjes, kleding, brandstof voor de auto, de inrichting van een werkkamer en zelfs een auto.

Privéschulden

Daarnaast deed hij betalingen aan een deurwaarder voor privéschulden met geld van de stichting. De rechtbank veroordeelde de man daarom voor diefstal. Naast de diefstal maakte de man zich ook vier jaar lang schuldig aan valsheid in geschrifte.

De rechtbank vindt dat de man met zijn handelwijze op geraffineerde wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van het nietsvermoedende bestuur van de stichting, maar ook de goede naam van een accountantskantoor heeft aangetast met zijn handelwijze.

'Laten leiden door eigen gewin'

Volgens de rechtbank heeft de man zich enkel heeft laten leiden door zijn eigen gewin en geen rekening gehouden met de grote financiële gevolgen van zijn handelen voor de stichting. Dat rekent de rechtbank de man zwaar aan.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.