Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Geen extra subsidie voor RTV Noordoost Twente: ‘Dit is teleurstellend, maar we leggen ons er niet bij neer’

Twente FM Studio Stockfoto 2
Extra subsidieaanvraag door RTV Noordoost Twente afgewezen door betrokken colleges van Burgemeester en Wethouders
Beeld: Niels Wesselink

Stichting RTV Noordoost Twente heeft twee extra subsidieverzoeken ingediend bij de Noordoost Twentse gemeenten (Dinkelland, Losser, Tubbergen en Oldenzaal). De gemeenten hebben deze subsidieaanvragen afgewezen. Belangrijkste reden hiervoor is dat het Rijk plannen heeft om het omroepstelsel te veranderen. De gemeenten willen eerst weten wat hier de gevolgen van zijn. Bestuurder van RTV noordoost Twente Wim Aarsen: 'We zijn teleurgesteld hoe de wethouders hier in staan en vragen ons af wat voor waarde ze hechten aan onafhankelijke Lokale Journalistiek. Maar we leggen ons er niet bij neer en we gaan in gesprek met de gemeenteraden om te kijken of we het tij kunnen keren'

Zendtoewijzing

De stichting RTV Noordoost Twente is de lokale omroep voor de gemeenten Dinkelland, Losser, Tubbergen en Oldenzaal. In 2022 heeft de stichting opnieuw de zendtijdtoewijzing verkregen voor een periode van vijf jaar tot en met 2027. RTV Noordoost Twente krijgt daarvoor een jaarlijks bedrag van de gemeenten. Deze subsidie blijft de omroep wel ontvangen.

Streekomroepen

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt aan een herziening van het omroepstelsel. Het ministerie wil toewerken naar streekomroepen die in meerdere gemeenten uitzenden; een kleiner aantal omroepen, die professioneler kunnen werken. RTV Noordoost Twente heeft samen met 1Twente Almelo-Enschede-Hengelo en Regio FM (Wierden) actief ingezet op deze ontwikkeling en heeft al landelijke subsidies ontvangen voor het verder professionaliseren van de lokale omroep.

Extra subsidieaanvragen

RTV Noordoost Twente heeft bij de NOT-gemeenten twee extra subsidieaanvragen ingediend: Een eenmalige subsidie van 75 cent per inwoner om het begrotingstekort van 2023 aan te vullen, en een jaarlijkse subsidie van ruim € 2,50 per inwoner voor het verder professionaliseren van de lokale omroep. Dit zou in totaal gaan om een eenmalige extra subsidie van ruim € 76.000 en een verhoging van de jaarlijkse subsidie van € 62.000 naar € 255.000. De gemeenten Enschede en Hengelo hebben deze bijdrage van 2,50 per inwoner al wel toegezegd aan 1Twente en de gemeente Almelo heeft voor dit jaar een vergelijkbaar bedrag ter beschikking gesteld.

Begrotingstekort

‘De NOT-gemeenten hebben echter besloten geen extra subsidie te verlenen. De gemeenten zijn van mening dat de stichting zelf verantwoordelijk is om het begrotingstekort op te vangen. Daarnaast willen zij eerst weten hoe het nieuwe omroepstelsel eruit gaat zien en wat hier de financiële en organisatorische gevolgen van zijn. Hier willen de gemeenten niet op vooruitlopen door nu al extra subsidie beschikbaar te stellen’, zo valt te lezen in het persbericht dat vanmiddag 26 oktober is uitgegeven door de vier gemeenten van Noordoost Twente: Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.