Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe serie 'Blijf in de Benen', programma met bewegingsoefeningen voor ouderen, te zien bij 1Twente

20231103 daphne best blijf in de benen goedzorg fysiotherapie
De presentatie is in handen van buurtsportcoach Daphne Best uit Kampen. Zij laat zien hoe de oefeningen op verschillende manieren uitgevoerd kunnen worden.
Beeld: Goedzorg Fysiotherapie / IJsselmuiden

Een tweede serie van 'Blijf in de Benen', een programma met bewegingsoefeningen voor senioren, is vanaf deze week iedere werkdag te zien bij 1Twente. In een nieuwe serie van dertig afleveringen kunnen ouderen dagelijks 15 minuten meedoen aan bewegingsoefeningen, terwijl ze op een stoel kunnen blijven zitten in de huiskamer.

Bewegen en advies

Het programma is bij uitstek geschikt voor met name mensen die wat minder goed mobiel zijn of niet in de gelegenheid zijn om zelf naar de gym te gaan. Elke aflevering bestaat uit vijf blokjes van zo'n drie minuten met gevarieerde oefeningen. Daarnaast krijgen kijkers advies van experts om zo lang mogelijk gezond en fit te blijven. Er komen verschillende thema's aan bod, waaronder: leefstijl en voeding, valrisico en valpreventie en spierkracht en mobiliteit.

Vanaf iedere stoel

De nieuwe serie van Blijf in de Benen is geproduceerd door Goedzorg Fysiotherapie uit IJsselmuiden. De presentatie is in handen van buurtsportcoach Daphne Best uit Kampen. Zij laat zien hoe de oefeningen op verschillende manieren uitgevoerd kunnen worden. Dit kan zittend op een stoel mét of zonder armleuningen, staand achter een stoel en zelfs met behulp van een rollator.

20231025 blijf in de benen tweede serie oefenen
De oefeningen kunnen gedaan worden vanaf de stoel
Beeld: Goedzorg Fysiotherapie / IJsselmuiden

Laagdrempelige manier

"De serie is bedoeld voor alle ouderen, maar ook wel specifiek de kwetsbare groep die moeite heeft om ergens naar toe te gaan om te bewegen," zegt geriatrie fysiotherapeut Suzanne Meijering. "Het is een laagdrempelige manier om thuis toch te bewegen. Deze doelgroep beweegt door de dag heen veel te weinig en met dit programma maken ze al een mooie slag en veel gezondheidswinst. De ouderen die nog fietsen en wandelen zullen minder winst behalen, maar voor de kracht en balans is het wel goed."

“Het is een laagdrempelige manier om thuis toch aan het bewegen te zijn”

Verbeterpunten

Meijering deed voor de nieuwe serie van Blijf in de Benen onderzoek voor haar master geriatrie fysiotherapie. Ze zocht uit of het progamma nog in behoefte voorziet, wat het verschil is met programma's als Nederland in Beweging en of er verbeterpunten waren ten opzichte van de eerste serie.

"Aangezien het programma al vrij oud was, wilden we hem aanpassen, gericht op de nieuwe norm voor bewegen. Ook wilden we wat dingen aanpassen die uit het onderzoek kwamen; zo is bij staande oefeningen ook voor een zittende variant gekozen en zijn, naast balansoefeningen, ook bot en spierversterkende oefeningen toegevoegd."

Als decor is voor een herkenbare huiskamersetting gekozen, zodat mensen zien dat welke stoel of rollator je ook hebt, je altijd iets hebt om op te zitten en kunt meedoen. "De oefenblokken zijn nu allemaal even lang en er is nu echt onderscheidt in een warming-up en cooling-down."

Eerste serie

Blijf in de Benen wordt al sinds de coronaperiode uitgezonden door 1Twente en ook door een aantal andere lokale omroepen in de provincie Overijssel. In die tijd konden veel senioren vanwege de lockdown en strenge maatregelen niet naar de gym of beweegclub. De serie bleek een uitkomst voor ouderen die door het doen van oefeningen op de lokale televisie vanuit de huiskamer konden werken aan hun gezondheid.

'Blijf in de Benen', iedere werkdag om 09:30 bij 1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.