Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Virus maakt geen onderscheid tussen kroeg en poppodium’

De horeca krabbelde in de zomermaanden nét weer een beetje overeind na de eerste coronagolf en toen was daar golf nummer twee. Wordt het de nekslag voor menig horecaondernemer of valt er met enige creativiteit toch nog een draai aan te geven? Het hangt ervan af of we het virus onder de duim krijgen. En daarbij zal het niet liggen aan de cafébazen van Hengelo onder aanvoering van Berto Mulder. Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Hengelo, was dinsdag 6 oktober te gast in 1Twente Vandaag.

“‘We moeten het samen doen’, zegt Rutte steeds. Maar dan moet je geen ontheffing verlenen aan bijvoorbeeld Metropool.” Daar mogen meer dan 30 personen naar binnen, terwijl cafés begrenst zijn op dat aantal. “Maar dat virus heeft geen knopje waarmee je het uit kunt zetten, zodra het een culturele instelling binnengaat”, schampert Mulder. Hij zegt overigens niks tegen Metropool te hebben: “Nee hoor, normaliter zorgt Metropool voor traffic in de stad. Als horeca profiteren wij daar van mee. Maar nu is alles anders.”

Hij vindt het overduidelijk geen goede zaak dat de Veiligheidsregio heeft besloten een ontheffing te verlenen aan sommige grote culturele instellingen. “Waarom een bioscoop niet en een poppodium wel? Onno van Veldhuizen (voorzitter van de Veiligheidsregio, red.) zegt dat je thuis ook een film kunt kijken, maar je kunt thuis toch ook muziek luisteren?” Dat virus kijkt volgens Mulder maar naar één ding: hoe het zo snel mogelijk kan overspringen van het ene op het andere mens.

Wat vindt hij van Utrecht, waar het uitgaanspubliek na de vervroegde sluitingstijd afgelopen weekend massaal drank insloeg bij avondwinkels en daarbij de afstandsregels overtrad: “Dat het in die winkels te druk werd was één ding, maar wat denk waar die mensen hun alchohol gaan nuttigen? Gezellig met z’n allen achter de voordeur. In de horeca voorkom je dat probleem. Daar wordt gehandhaafd en worden namen genoteerd, zodat je eventuele verspreiders van het virus snel kunt traceren.”

““Momenteel liggen de muizen dood voor de koelkast””

Mulder en z’n collega’s hopen dat deze nachtmerrie snel voorbij is: “Restaurants kunnen nog wat verdienen, maar voor cafés is dat nu heel lastig. Tegen de tijd dat ze geld gaan verdienen, moeten ze dicht. Daarom pleit ik voor vroeger beginnen onder het mom van ‘vroeg pieken is het nieuwe after-en’. Ofwel: kom gewoon wat eerder en help de horeca op die manier toch nog aan een beetje inkomen. Dat is hard nodig, want momenteel liggen de muizen dood voor de koelkast."

Is het probleem opgelost als het vaccin er is? “Dat weet ik nog niet zo net. Ik begrijp dat misschien maar de helft van de mensen zich wil laten inenten. En dat snap ik best. Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van een eventuele vaccinatie. Ik weet ook niet of ik me direct laat inenten als het straks kan.”

Over de drukste dag van de Hengelose horeca wordt momenteel ook al hard nagedacht, vertelt Mulder: “Ik zit zelf in de organiserende Werkgroep Kerstmiddag. Het wordt in elk geval geen kerstmiddag zoals we die kennen met duizenden mensen in de binnenstad. We gaan wel iets doen, maar het wordt heel anders dan anders. Waarschijnlijk gaan we zelfs mensen ontmoedigen om te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.