Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met hoge snelheid over de Diamantstraat: Twente Rally trekt veel publiek

De dag begon druilerig, maar later op de dag brak het zonnetje door tijdens de Twente Rally. Ook dit jaar trok de rally weer veel publiek, zowel aan de Diamantstraat als in het buitengebied. 130 teams deden dit jaar mee aan het jaarlijkse motorsportevenement. Tijdens het rallyweekend gebeurden ook twee zware ongevallen: zaterdagavond bij Ambt Delden en zondagmiddag bij Haaksbergen.

Langs de Diamantstraat in Hengelo en in het buitengebied van Twekkelo en Beckum stonden veel mensen in het zonnetje te kijken naar alle snelle auto's die voorbij scheurden. Dit jaar deden 130 teams mee aan de Twente Rally, wat aanzienlijk meer is dan vorig jaar: "Helaas hebben we wegens de veiligheid een aantal mensen moeten weigeren. We hebben echt een geweldig deelnemersveld, waarvan vijftig deelnemers meedoen aan de historische rally. Dat is helemaal super", zegt Wouter Koenderink, voorzitter van de Twente Rally en rallycoureur.

“Je hebt bijna een schoenlepel nodig om erin te komen”

Thuiswedstrijd

Voor Dries Bosch uit Stepelo is het letterlijk een thuiswedstrijd. Een van de proeven leidt pal langs zijn huis. Veel buurtbewoners moedigden hun buurman aan: "Ik zag al een heleboel tenten staan langs de proef. Echt een feestje." Het was vier jaar geleden sinds de laatste rally voor Bosch en zijn navigator Coen Roetgerink. "Net voor corona was de laatste rally. Ik kreeg het druk met mijn bedrijf en mijn navi werd twee keer vader. Toen was er geen tijd om onze hobby uit te voeren."

En zaterdagavond was het weer de eerste rally in jaren voor dit duo. Door de regen was het behoorlijk glad en de staat van de wegen was niet optimaal, en dan ook nog in het donker: "We hadden niet al te hoge verwachtingen, maar het ging goed. Bij de eerste klassementsproef werden we vierde en bij de tweede werden we elfde."

Lees verder onder de afbeelding.


Driesbosch still
Dries Bosch rijdt met zijn Toyota bij de Diamantstraat in Hengelo
Beeld: 1Twente

Krap in de auto

Ook teams van buiten Twente deden mee aan de rally. Coureur Ton Cornelissen en navigator Jeroen van den Broek uit de omgeving van Nijmegen reden mee in hun historische Triumph TR8 in de historische rally. Met twee personen in de auto was het behoorlijk krap: "Je hebt bijna een schoenlepel nodig om erin te komen", lacht de rallycoureur. De extra koplampen van gisteravond werden ondertussen verwijderd en de bedrading werd snel met ducttape aan elkaar gebonden: "Zo, hij is weer zomerklaar", zegt Cornelissen.

Ongevallen

De klassementsproeven op zaterdagavond waren door de nattigheid best pittig. “Het was slecht, maar de auto deed het goed en wij zelf ook”, zegt navigator Van den Broek. “Jammer dat maar twee proeven konden rijden.” Een deel van de proeven op zaterdagavond konden niet worden verreden; een auto van de historische rally kwam in een heftig ongeval. De bestuurder en navigator zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Ook op zondagmiddag ging het bij Haaksbergen mis; toen botste een rallywagen op een boom. Ook deze inzittenden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Twentenaren op plek drie

Gert-Jan Kobus en zijn navigator Martin Nortier pakten de winst in Twente. De tweede plek ging naar Stig Andervang en Annemieke Hulzebos en de derde plek ging naar de Tukkers Ingo ten Vregelaar en Raoul Werger. Het Twentse team wist het podium te bereiken, ondanks technische mankementen in het begin van het weekend.

Champagne rallytwente
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.