Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ruim 200 mensen bij pro-Palestijnse demonstratie in Enschede

Palestinademo newsunited dennisbakker
Beeld: News United / Dennis Bakker

Zo’n tweehonderd mensen hebben zaterdagmiddag gedemonstreerd voor de Palestijnen bij Villa de Bank in het Enschedese Blijdensteinpark. Meerdere sprekers kwamen aan het woord om steun uit te spreken voor de Palestijnen.

Zo’n tweehonderd mensen verzamelden zich bij de demonstratie. Er waren veel spandoeken en er werden met Palestijnse vlaggen gezwaaid. Ook de vredesgroep Enschede voor Vrede en de Palestina Werkgroep Enschede waren aanwezig bij de demonstratie.

Demonstraties

Op verschillende plekken in Nederland waren demonstraties om steun uit te spreken voor de Palestijnen in Gaza. Een handjevol agenten hield toezicht op de demonstratie in Enschede, die verder rustig verliep. Op de demonstratie kwamen veel verschillende mensen op af, waaronder veel jongeren. De oproep voor de demonstratie kwam twee dagen geleden.

Gaza

Eén van de demonstranten die naar het Blijdensteinpark is gekomen, is Ursula Ankoné. Zij draagt een bord met de woorden 'Free Palestine'. "Het is een t-shirt waar ik een bord van heb gemaakt. Het was iets te koud om het t-shirt aan te trekken", zegt Ankoné. Ze is aanwezig bij de demonstratie omdat ze zich solidair voelt met het Palestijnse volk: "Ik sta hier voor de vrijheid van de Palestijnen. Hun land is afgepakt. Er wordt hen zeer groot onrecht aangedaan. Gaza is een openlucht gevangenis", zegt Ankoné. Ze vindt dat er teveel een eenzijdig beeld wordt geschetst van het conflict en dat er in Nederland minder oog is voor de Palestijnse kant: "Ik denk dat meer dan de helft van Nederland geen idee heeft van wat zich daar allemaal afspeelt."

Lees verder onder de afbeelding.


  • Foto demopalestina2023 2
    Beeld: 1Twente
  • Foto demopalestina2023 1
    Beeld: 1Twente

Oproep aan Den Haag

Ook het Enschedese oud-raadslid Enes Sariakçe was aanwezig bij de demonstratie: "Het is belangrijk dat er aandacht komt. Het is een geluid voor vrede; het geweld moet stoppen", aldus de oud-politicus. Hij vindt dat de landelijke overheid eenzijdig heeft gereageerd op de oorlog. "Ik doe een oproep aan Mark Rutte en de regering om het geweld te veroordelen."

PVV Enschede vraagt om spoeddebat

De Enschedese PVV-fractie heeft naar aanleiding van de demonstratie een verzoek ingediend voor een spoeddebat. De PVV zegt dat er tijdens de demonstratie is gezwaaid met een jihadvlag en vindt dat de leus 'from the river to the sea, Palestine will be free', die ook in Enschede werd geroepen, antisemitisch is: “We hebben de gemeenteraad verzocht om terug te komen van reces en de burgemeester ter verantwoording te roepen’, schrijft de fractie op sociale media.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.