“Ik wil mensen graag meegeven om zuurkool te maken zoals vroeger”, zegt Ineke Stokkingreef, die groente uit haar tuin fermenteert. Zelf is ze opgegroeid met gefermenteerd eten ‘het is er bij mij met de paplepel ingegoten’. Stokkingreef legt het proces uit en de gezondheidsvoordelen die zij ervaart.
“De zuurkool die ik maak hebben voordelen voor de gezondheid”, zegt Stokkingreef. Zij fermenteert de kool door deze fijn te snijden en te kneden met zout, waardoor de zuurkool ‘glazig’ wordt. ‘Er ontstaat heel veel vocht door het kneden van de kool met het toegevoegde zout.”
Hierna is de zuurkool klaar om in een zuurstofvrije pot, weckpot, te worden gestopt. “Je gelooft het misschien niet maar het blijft oneindig goed.” Volgens haar zorgt het zuur ervoor dat slechte bacteriën niet kunnen leven en ‘zie je dat je een enorme groei krijgt van goede bacteriën die goed zijn voor onze darmflora.’
Ineke fermenteert allerlei groenten die hierdoor ‘oneindig’ lang houdbaar blijven en volgens haar ook erg lekker smaken. “Ik voeg veel specerijen en kruiden toe voor de smaak”, zegt Ineke. Deze groenten en fruit fermenteert zij op een gecontroleerde manier volgens recept.
'Als je producten zelf wilt fermenteren zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is hier een bekend voorbeeld van. Niet alle producten zijn geschikt om te fermenteren.
Sommige producten worden beter verteerbaar. Of bepaalde stoffen worden omgezet. Er worden ook wel gezondheidseffecten toegedicht aan gefermenteerd voedsel. Bijvoorbeeld dat het goed is voor je immuunsysteem of zelfs dat gefermenteerd voedsel het risico op kanker verlaagt. Veel van deze effecten zijn niet goed onderzocht en zijn niet bewezen', staat op de website van het Voedingscentrum.
Het Voedingscentrum geeft consumenten wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over gezonde, veilige en duurzame voedselkeuze. Daarnaast ondersteunt het professionals die werkzaam zijn op het gebied van voeding. Zoals diëtisten en artsen. Het Voedingscentrum krijgt subsidie van de overheid.
Kijk voor meer informatie op: Fermentatie | Voedingscentrum